Wine spot

Τσικνοπέμπτη και κρασί: Πώς να αναδείξεις τη γεύση του ψητού

Ας με συγχωρέσουν οι σεφ που μπαίνω σε ξένα χωράφια, αλλά όλα είναι με γνώμονα το κρασί!

Η Τσικνοπέμπτη είναι η απόλυτη γιορτή του κρέατος, μια ημέρα αφιερωμένη στη φωτιά, τον καπνό και τις πλούσιες γεύσεις του ψησίματος.

Αντί να μιλήσουμε για το κλασικό pairing κρασιού και κρέατος, ας δούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρασί για να απογειώσετε το ίδιο το ψήσιμο και τις γεύσεις του φαγητού.

Extra tip: Μην υποτιμάτε την ποιότητα του κρασιού που θα βάλετε είτε στη μαρινάδα σας, είτε στο σβήσιμο, είτε στη σάλτσα σας. Όσο πιο ποιοτικό το κρασί, με περισσότερα αρώματα και πολυπλοκότητα, τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης, επιλέξτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με την ίδια ετικέτα κρασιού που έχετε χρησιμοποιήσει στις παρακάτω διεργασίες. Έτσι, θα δείτε και την εξελικτική πορεία και την επίδραση που θα έχει το κρασί στο φαγητό σας.

1. Μαρινάδα με κρασί για πιο ζουμερό και αρωματικό κρέας

Το κρασί δεν είναι μόνο για να συνοδεύει το ψητό – μπορεί να γίνει ο μυστικός σου σύμμαχος στο μαρινάρισμα.

  • Κόκκινο κρασί για μοσχάρι και χοιρινό: Βελτιώνει την υφή του κρέατος και προσθέτει πολυπλοκότητα στη γεύση.
  • Λευκό κρασί για κοτόπουλο και χοιρινό: Φέρνει οξύτητα που σπάει τις λιπαρές γεύσεις και δίνει φρεσκάδα.
  • Tip 1: Πρόσθεσε μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και σκόρδο στη μαρινάδα για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

2. Το κρασί στο ψήσιμο: Χρησιμοποίησέ το σαν “μυστικό όπλο”

Το κρασί μπορεί να κάνει θαύματα αν προστεθεί σωστά κατά το ψήσιμο.

  • Σβήστε το κρέας με κρασί αντί για νερό ή μπύρα. Ένα γεμάτο κόκκινο κρασί θα δώσει έξτρα σώμα και αρώματα.
  • Ψεκάστε το ψητό με κρασί κατά το ψήσιμο για να ενισχύσετε τα αρώματα και να διατηρήσετε την υγρασία του.
  • Μαγείρεψτε λαχανικά με κρασί στη σχάρα, όπως μανιτάρια ή πιπεριές, για πιο έντονη γεύση.

3. Σάλτσες και συνοδευτικά με κρασί: Το κερασάκι στην τούρτα

Αν θέλετε να πάτε το γεύμα σας σε άλλο επίπεδο, δοκιμάστε σάλτσες με βάση το κρασί

  • Κόκκινο κρασί και βούτυρο: Ιδανικό για χοιρινές μπριζόλες ή μοσχαρίσιο steak.
  • Μουστάρδα, μέλι και λευκό κρασί: Δίνει υπέροχο γλάσο σε κοτόπουλο και χοιρινό.

4. Ποιο κρασί να επιλέξετε για το BBQ

Αν θέλετε να κρατήσετε ένα κρασί για κατανάλωση παράλληλα με το φαγητό, ιδού οι προτάσεις

  • Syrah ή Αγιωργίτικο για καπνιστά και ζουμερά κόκκινα κρέατα.
  • Ροζέ από Ξινόμαυρο για κοτόπουλο και λουκάνικα.
  • Μοσχοφίλερο ή Ασύρτικο για λαχανικά και ελαφρύτερα πιάτα.

Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι απλώς μια γιορτή κρέατος – είναι μια ευκαιρία να παίξετε με τις γεύσεις και να ανακαλύψετε νέους τρόπους να χρησιμοποιήσετε το κρασί.

Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές και δείτε τη διαφορά στο επόμενο ψήσιμο!

Καλή απόλαυση!

Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Wine spot: Περισσότερα άρθρα
Η αλήθεια για τα φυσικά κρασιά
Αν έχετε ακούσει για τα φυσικά κρασιά, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί: «Τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο ξεχωριστά;» Ή ίσως να έχετε φίλους...
Τι είναι τα κρασιά «χαμηλών παρεμβάσεων» και γιατί γίνονται trend