Είναι ένα κλασικό, διαχρονικό και πολυσυζητημένο θέμα
Οι γιορτές πλησιάζουν και, όπως κάθε χρόνο, πολλοί αναρωτιούνται ποιο κρασί να επιλέξουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η εύκολη επιλογή θα ήταν να προτείνουμε πέντε-έξι ετικέτες με συνδυασμούς φαγητών, αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι γνωρίζουν ήδη πώς να ταιριάζουν το κρασί με το φαγητό. Το γευστικό ταίριασμα θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.
Αυτά τα Χριστούγεννα, όμως, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ας είναι η χρονιά που θα δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες και θα σπάσουμε τα στερεότυπα. Πολλές φορές, στο γιορτινό τραπέζι ανοίγουμε τις ίδιες ετικέτες από τον ίδιο παραγωγό, την ίδια ποικιλία. Είναι μια συνήθεια που, ενώ έχει τη γοητεία της, μπορεί να περιορίζει τη γευστική μας ανακάλυψη.
Προσωπικά, για πολλά χρόνια έκανα το ίδιο. Πίναμε το ίδιο κρασί, τρώγαμε τα ίδια φαγητά, και καθόμασταν στις ίδιες θέσεις. Αν και αυτό μας έδινε μια αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας, από τη στιγμή που αποφάσισα να δοκιμάσω νέα κρασιά, ανακάλυψα τη μαγεία και την ποικιλία που έχει να προσφέρει ο κόσμος του κρασιού.
Φέτος, λοιπόν, σας προτείνω να κάνετε τη διαφορά. Δοκιμάστε μια νέα ποικιλία, έναν διαφορετικό παραγωγό ή ακόμη και ένα κρασί από άλλη χώρα – αν και αγαπάμε και στηρίζουμε πρώτα τα ελληνικά κρασιά.
Αν επισκεφθείτε μια ενημερωμένη κάβα, θα βρείτε σίγουρα κάτι ενδιαφέρον να δοκιμάσετε. Αν πάλι ψωνίζετε από σούπερ μάρκετ, κάντε μια μικρή έρευνα στο κινητό σας για τα χαρακτηριστικά του κρασιού που σκέφτεστε να αγοράσετε.
Το μήνυμά μου είναι απλό: Τολμήστε! Αφήστε τον αυθορμητισμό να σας καθοδηγήσει. Δεν υπάρχει τέλειος συνδυασμός κρασιού και φαγητού, γιατί η απόλαυση είναι υποκειμενική. Αυτό που λατρεύω εγώ, μπορεί για κάποιον άλλον να είναι μια αδιάφορη επιλογή – και το αντίστροφο.
Η τόλμη και ο αυθορμητισμός θα κάνουν το κρασί πιο ευχάριστο και την εμπειρία πιο συναρπαστική. Γι’ αυτό, αυτά τα Χριστούγεννα, αντί να σας προτείνω τον «ιδανικό» συνδυασμό, σας προτρέπω να κάνετε τη διαφορά με μια μικρή αλλαγή.
Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!