Site icon NewsIT
16:00 | 15.04.25

Χαλβάς αλάδωτος αλευρένιος με πετιμέζι

Αλευρένιος χαλβάς αλάδωτος με πετιμέζι

Αλευρένιος χαλβάς αλάδωτος με πετιμέζι

Ηλιάνα Σκιαδά

Χωρίς ψήσιμο

Ακόμη και η αλάδωτη νηστεία θέλει το γλυκάκι της.

Και αυτή η συνταγή για αλάδωτο χαλβά με αλεύρι, είναι τόσο θρεπτική και νόστιμη, που θα σας ενθουσιάσει.

Ο χαλβάς μας, αρωματίζεται και παίρνει σκούρο χρώμα από το πετιμέζι και δεν θέλει ψήσιμο.

Μπορούμε να τον σερβίρουμε σε μακρόστενα κομμάτια ως μπάρες δημητριακών ή να τον πλάσουμε σε μπαλίτσες, στο μέγεθος καρυδιού και να τις καλύψουμε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Οι ποσότητες των υλικών ανταποκρίνονται σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 20 x 30 εκατοστά.

Χαλβάς αλευρένιος με πετιμέζι

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού νερό ζεστό (όχι καυτό)
  • 1 φλ. τσαγιού πετιμέζι
  • 1 φλ. τσαγιού χοντροτριμμένη καρυδόψιχα
  • 1/2 κ.γ.κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • σουσάμι καβουρδισμένο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε το αλεύρι και το βάζουμε στον φούρνο μόλις αυτός πιάσει θερμοκρασία. Το καβουρδίζουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντάς πολύ συχνά και κουνώντας το ταψί, μέχρι να πάρει καστανόξανο ομοιόμορφο, χρώμα και να μυρίσει, χωρίς,όμως, να μας «αρπάξει».

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και στο μεταξύ το νερό να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά.

Σε τρίτο μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τα μπαχαρικά.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα με το πετιμέζι. Ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές.

Προσθέτουμε το μείγμα καρυδόψιχας και μπαχαρικών και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να έχουμε ένα σκούρο καφέ μείγμα.

Το απλώνουμε στο ταψί, στρώνοντας την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι. Για να το καβουρδίσουμε, ελαφρώς το βάζουμε σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι συχνά.

Το αφήνουμε να σφίξει λίγο και το σερβίρουμε κομμένο σε μικρά τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version