Site icon NewsIT
08:00 | 13.02.25

Χοιρινό πρασοσέλινο: Το παραδοσιακό φαγητό της γιορτής

Ηλιάνα Σκιαδά

Με σάλτσα αυγολέμονο

Το φαγητό αυτό φέρνει στο νου, Κυριακή στο πατρικό. Είναι ταυτισμένο με τη μαγειρική της μαμάς, με το φρέσκο ψωμί και το λευκό ξηρό κρασί.

Σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, το χοιρινό πρασοσέλινο, θεωρείται το φαγητό της γιορτής και είναι χειμωνιάτικο έδεσμα.

Σε κάποιες περιοχές, το χοιρινό δεν σοτάρεται αλλά βράζεται, για να είναι πιο ελαφρύ, ενώ τα λαχανικά περνούν από λάδι, πριν ενωθούν με το κρέας.

Επίσης, κάποιοι το ντύνουν στο τέλος με αυγολέμονο και κάποιοι όχι, επιλέγοντας, να δέσουν τη σάλτσα με κορν φλάουρ και χυμό λεμονιού, μόνο.

Το καλό, το σωστό πιάτο πρασοσέλινο, έχει για μένα, δεμένο αυγολέμονο και σερβίρεται, ζεστό, με φρέσκο ψωμί και καλή φέτα.

Χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους περίπου 5 εκ.
  • 200 γρ. σέλινο (τρυφερά κλωνάρια και φύλλα), χοντροκομμένα
  • 350 γρ. πράσα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), χοντροκομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.
  • 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
  • 150 γρ. σελινόριζα, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 2 αυγά

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το σέλινο, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το χοιρινό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψει κατά τα 2/3 το κρέας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, όλα τα υλικά.

Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 2 κουτάλες της σούπας ζωμό από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το αυγολέμονο να πάρει θερμοκρασία. Ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα και την κουνάμε, χωρίς να ανακατεύουμε, ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού.

Δίνουμε στο αυγολέμονο τα απαραίτητα φιλάκια, για να πετύχει και σερβίρουμε, αφού αφήσουμε ένα 10λεπτο να περάσει, για να δέσουν οι γεύσεις.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version