Ο τίτλος και η περιγραφή της συνταγής, την κάνει να μοιάζει πολύπλοκη και δύσκολη. Όμως, πρόκειται για την νοστιμότερη και ευκολότερη συνταγή, για ψαρονέφρι, που δεν στεγνώνει το κρέας και το εμποτίζει με γεύση.
Τι κάνουμε, επομένως, όταν θέλουμε, ζουμερό, νόστιμο κρέας, έτοιμο σε λίγο χρόνο αλλά και χωρίς ιδιαίτερη επιτήρηση; Χρησιμοποιούμε τη χύτρα ταχύτητας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χοιρινό φιλέτο θα μπορούσε να ψηθεί και στον φούρνο, αλλά στον τριπλάσιο χρόνο. Στην κατσαρόλα, που θα χρησιμοποιήσουμε ως χύτρα, το φαγητό μας θα είναι έτοιμο, μαζί με τον χρόνο για το «μασάζ» με τα καρυκεύματα, σε 15 λεπτά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ολόκληρο μεγάλο χοιρινό φιλέτο, ή δύο ολόκληρα μεσαία φιλέτα. Αν βρείτε μικρό ψαρονέφρι, δεν έγινε και κάτι. Απλώς θα σας μείνει περίσσευμα γλάσου-σάλτσας, που δεν είναι και ακριβώς συμφορά. Περισσότερη σάλτσα, ποτέ δεν έβλαψε. Διατηρείται σε βαζάκι, σκεπασμένο στο ψυγείο, έως και για 2 εβδομάδες, διάστημα ικανό, για να επιστρατευθεί να νοστιμέψει μία ψημένη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο ή σολομό.
Γλασαρισμένο ψαρονέφρι στη χύτρα ταχύτητας
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 1 μεγάλο ή 2 μέτρια χοιρινά φιλέτα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο θρυμματισμένο
- 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι βαλσαμικό ξύδι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού + 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε τα ψαρονέφρια. Τα λαδώνουμε κάνοντας μασάζ σε όλες τις πλευρές και τα καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδο και τα αποξηραμένα μυρωδικά, θυμάρι, βασιλικό και δεντρολίβανο (θρυμματισμένο).
Με χρήση λαβίδας, τοποθετούμε τα φιλέτα στην κατσαρόλα, αναποδογυρίζοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Διαλύουμε την καστανή ζάχαρη στη σάλτσα σόγιας, το βαλσαμικό ξύδι και το νερό και ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα.
Σφραγίζουμε τη χύτρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε περίπου 12 – 13 λεπτά.
Όταν τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος, σβήνουμε το μάτι, απελευθερώνουμε τον ατμό από την κατσαρόλα ή περιμένουμε να κοπάσει ο βρασμός, φυσικά, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το καπάκι της χύτρας.
Με λαβίδα, βγάζουμε το ή τα χοιρινά φιλέτα, από τη χύτρα και τα μεταφέρουμε στο ξύλο κοπής. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση η σάλτσα, ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το νερό, μέχρι να διαλυθεί και στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το γλάσο.
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα για να ρουφήξει σάλτσα.
Μπορείτε να σερβίρετε με ρύζι ατμού, λαχανικά ή noodles, πάντα με γενναιοδωρία στη σάλτσα.