Tasteit

Χορτοφαγική πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

Έτοιμη σε 45'

Το κλασικό βρετανικό πιάτο, με ένα χορτοφαγικό twist.

Ιδανικό για τη νηστεία και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, με τα υλικά που περιλαμβάνει, δίνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία.

Οι φακές και τα μανιτάρια, παίζουν το ρόλο του κιμά σε αυτό το νόστιμο πιάτο.

Προσέξτε δύο σημεία: οι φακές πρέπει να είναι καλοβρασμένες και για να φτιάξουμε τον πουρέ, τα καρότα πρέπει να είναι κομμένα σε μικρότερα κομμάτια από τις πατάτες, επειδή τα καρότα χρειάζονται περισσότερο χρόνο βρασμού.

Επίσης ανάλογα με τις διατροφικές σας συνήθειες μπορείτε να επιλέξετε το είδος των γαλακτοκομικών που μπορείτε να καταναλώσετε.

Χορτοφαγική πίτα του βοσκού

Υλικά:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 280 γρ μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 200 γραμμάρια φακές, καλοβρασμένες (μπορεί να είναι και σουρωμένες φακές που περίσσεψαν)
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα
  • 2 πράσα, κομμένα σε φέτες, μόνο το λευκό μέρος
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 600 γρ. πατάτες
  • 2 μέτρια καρότα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/3 φλιτζάνι γάλα φυτικό άγλυκο
  • 3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
  • 1/3 φλιτζανιού τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι για να σοτάρουμε τα μανιτάρια, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα πράσα για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τα τριμμένα καρότα, τον πελτέ ντομάτας, το θυμάρι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα και το σκόρδο.

Ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό και αλατοπιπερώνουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα.

Στη συνέχεια, βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα και τις σκελίδες σκόρδο σε μια μέτρια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, τόσο όσο να καλύπτονται τα λαχανικά.

Προθερμαίνουμε το γκριλ στο δυνατό, με τη σχάρα του φούρνου στο πάνω τρίτο μέρος.

Στραγγίζουμε τις πατάτες, τα καρότα και το σκόρδο και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

Πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί.

Βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος το μείγμα της φακής και των μανιταριών και καλύπτουμε με κουταλιές από το μείγμα της πατάτας, αφήνοντας ένα περιθώριο στις άκρες.

Ψήνουμε μέχρι να αφρατέψουν οι άκρες και να ροδίσει η επικάλυψη, για 2-4 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα