Tasteit

Υγρό Κέικ Σοκολάτας χωρίς αλεύρι, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη

Αυτό το πλούσιο, υγρό, κέικ, χωρίς αλεύρι, είναι το όνειρο κάθε ορκισμένου λάτρη της σοκολάτας! Η απουσία, μάλιστα, αλεύρου το κάνει ακόμη πιο θελκτικό, σε εκείνους που δεν αντέχουν ή δεν θέλουν τη γλουτένη στη διατροφή τους.

Είναι ρευστό, αφράτο, γίνεται χωρίς πολλή φασαρία και μπορεί να «παρουσιαστεί» ως ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό επιδόρπιο, με ελάχιστες προσθήκες, όπως χτυπημένη σαντιγί και κόκκινα φρούτα.

Το κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, βγαίνει με υφή σαν κλασικό chocolate fudge cake, επειδή παραμένει υγρό στη μέση. Το υλικό που του δίνει την υφή αυτή, είναι το υποκατάστατο του αλεύρου, η αμυγδαλόσκονη.

Μία λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε, είναι: να αφήσετε το βούτυρο να κρυώσει πριν προσθέσετε τα αυγά, γιατί εάν προσθέσετε τα αυγά, σε ένα ζεστό μείγμα υπάρχει κίνδυνος να ψηθούν και να μετατραπούν σε ομελέτα. Αν συμβεί αυτό, δυστυχώς το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε από την αρχή.

Chocolate Fudge Cake – Glouten free

Υλικά: 

  • 10 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 + 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο – για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκατοστών, με αντικολλητικό χαρτί και το κάτω μέρος του και τις πλευρές του.  

Σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο και τη βανίλια.
Μόλις κρυώσει το μείγμα, ανακατεύουμε ένα ένα τα αυγά σε αυτό. Διπλώνουμε μέσα το αλεύρι αμυγδάλου (ζυγισμένο ακριβώς) και ρίχνουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ραγίσει ελαφρώς η κορυφή γύρω από τις άκρες και η μέση να είναι ακόμα μαλακή, αλλά να έχει σφίξει. Αν βλέπετε ότι η μέση είναι ωμή, στα 25 λεπτά, επιστρέψτε το στο φούρνο και θα εκπλαγείτε με τη διαφορά που κάνει ένα επιπλέον 5λεπτο!

Προσέξτε, μην το παραψήσετε γιατί θα βγει στεγνό και σκληρό! Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ψήσετε περισσότερη ώρα, αυτό το κέικ, καθώς η μέση του θα είναι μαλακή. Το τεστ με την οδοντογλυφίδα, πρέπει να δείχνει λίγα υγρά κομμάτια, αλλά όχι βρεγμένο άψητο κουρκούτι. Αν δείτε το δεύτερο, το βάζετε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20 λεπτά, πριν αφαιρέσουμε το χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια το βάζουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη ή κακάο σε σκόνη ή μείγμα και των δύο. 

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design
Στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, λευκά σπαράγγια, χτένια, καλκάνι, αστακός και φασιανός πρωταγωνιστούν στα δύο εορταστικά μενού και κλέβουν τις εντυπώσεις
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design