Tasteit

Ζεστή σοκολατένια πουτίγκα: Τραγανή έξω ρευστή μέσα

Σοκολάτα σε δύο υφές. Αφράτο μπισκότο σοκολάτας με τραγανή κρούστα πάνω από λιωμένη πουτίγκα σοκολάτας. Και όλα αυτά σε ένα γλυκό, που σερβίρεται ζεστό με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα. Παράδεισος, που δεν μπορεί να περιμένει.

Το γλυκό αυτό λέγεται cobbler στην Αμερική και γίνεται συνήθως με καλοκαιρινά φρούτα. Αυτή η εκδοχή είναι λίγο ασυνήθιστη στην παρασκευή της. Δηλαδή δεν φτιάχνουμε κανένα σοκολατένιο γλυκό στην Ελλάδα με τη μέθοδο αυτή. Όμως αξίζει τον κόπο.

Επίσης, άλλη μία διαφοροποίηση είναι ότι χρησιμοποιούμε ξινόγαλα στο κουρκούτι που θα φτιάξουμε, το οποίο προσδίδει μια πλούσια, βουτυρένια γεύση. Η οξύτητα από το ξινόγαλα, αντιδρά με τη μαγειρική σόδα και δίνει πιο αφράτη υφή.

Αυτή η πουτίγκα ρευστής σοκολάτας, που μοιάζει πολύ με ζεστό φοντάν, είναι στα καλύτερά της, όταν φαγωθεί ζεστή από το φούρνο, αλλά βεβαίως και κρύα, την επόμενη μέρα. Μπορείτε να δώσετε, ξανά, στην πουτίγκα την παλιά της δόξα, ζεσταίνοντας τα μπολ με τις μερίδες, στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

Chocolate Cobbler

Υλικά:

Για την πρώτη στρώση

  • 1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο
  • 1+ ¼ φλιτζανιού (155 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι (200 g) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού (28 g) σκόνη κακάο
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2/3 φλιτζανιού (160 ml) ξινόγαλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη δεύτερη στρώση

  • 1 φλιτζάνι (213 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζανιού (21 g) φυσική σκόνη κακάο
  • 1 ½ φλιτζάνια (360 ml) ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τετράγωνο ταψί 22×22 εκ. και αφήνουμε στο φούρνο να λιώσει όσο ο φούρνος προθερμαίνεται. Αν ακούτε να σκάει και να τσιτσιρίζει, αφαιρέστε το ταψί από τον φούρνο.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι για την πρώτη στρώση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το αλάτι και τη σόδα. Ρίχνουμε το ξινόγαλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το κουρκούτι θα είναι πηχτό.

Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα σοκολάτας:

Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε τη μαύρη ζάχαρη και τη σκόνη κακάο.
Όταν έχει πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος και έχει λιώσει το βούτυρο, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.

Ρίχνουμε στο βούτυρο, το πρώτο κουρκούτι και χρησιμοποιούμε τη σπάτουλα για να το απλώσουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα της καστανής ζάχαρης και του κακάο.

Ρίχνουμε, σιγά σιγά το ζεστό νερό από πάνω, ΧΩΡΙΣ να ανακατέψουμε.

Ψήνουμε την πουτίγκα μέχρι να φουσκώσουν οι άκρες και το κέντρο να έχει μόλις σταθεροποιηθεί, 35 με 40 λεπτά. Το κέντρο θα πρέπει να έχει ελαστικότητα, όταν το πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλό μας. Μην την παραψήσετε.

Αφήνουμε το γλυκό 5-10′ να «σετάρει» και σερβίρουμε «κουταλάτες» μερίδες, με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Φυλάσουμε στο ψυγείο και ζεσταίνουμε μερικά δευτερόλεπτα, στον φούρνο μικροκυμάτων, την κάθε μερίδα.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design
Στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, λευκά σπαράγγια, χτένια, καλκάνι, αστακός και φασιανός πρωταγωνιστούν στα δύο εορταστικά μενού και κλέβουν τις εντυπώσεις
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design