Καυτό και αρωματικό, το mulled wine είναι απόλυτα ταυτισμένο με τον χειμώνα και τις γιορτές.
Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει και ζεσταθεί με ένα τέτοιο ποτήρι μυρωδάτο, καυτό κρασί σε κάποια υπαίθρια αγορά, της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ονομάζεται mulled wine, δηλαδή «μπασταρδεμένο» κρασί, αφού περιέχει και άλλα συστατικά, όπως φέτες πορτοκαλιού, κανέλα, γαρύφαλλο και αστεροειδή γλυκάνισο.
Είναι όμορφο καλωσόρισμα για τις χειμωνιάτικες γιορτινές συγκεντρώσεις, αφού θα κάνει τους καλεσμένους σας να νιώσουν ζεστά και οικεία, αμέσως μόλις φτάσουν στο σπίτι σας.
Αν έχετε τα κατάλληλα σκεύη μπορείτε να το κρατήσετε ζεστό για όλη τη βραδιά. Τα υλικά παρακάτω, φτιάχνουν 8 ποτήρια mulled wine.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ζεστό αρωματικό κρασί
Υλικά:
- 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο κρασί (ξηρό ή ημίγλυκο αν σας αρέσουν οι πιο γλυκές γεύσεις)
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 φλυτζάνια μηλόξιδο
- 1 πορτοκάλι, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1/2 εκ.
- 1/2 κούπα Grand Marnier ή άλλο λικέρ
- 4 μοσχοκάρφια γαρίφαλο
- 5 ξυλάκια κανέλα
- 1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
Για το σερβίρισμα
- 8 φέτες πορτοκαλιού
- 8 αστεροειδής γλυκάνισους
- 8 ξυλάκια κανέλας
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το κρασί, το μέλι, το μηλόξιδο, το Grand Marnier (ή άλλο λικέρ), τις φέτες πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Όταν το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, αλλά όχι να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το ποτό.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και το ισομοιράζουμε, σε φαρδιά, χαμηλά ποτήρια, όχι κρυστάλλινα.
Μέσα στο κάθε ποτήρι βάζουμε, μία φέτα πορτοκάλι, ένα ξύλο κανέλας και έναν αστεροειδή γλυκάνισο.