Tasteit

Ζυμαρικά με σάλτσα τόνου: Θρεπτικό και υγιεινό πιάτο

Με διατροφική μαγιά που υποκαθιστά το τριμμένο τυρί

Τα ζυμαρικά είναι το φαγητό της ψυχής, λένε οι Ιταλοί, γιατί οι Ιταλοί ξέρουν. Δεν είναι τυχαίο που ένα πιάτο με πάστα, είναι πάντα στη λίστα με τα αγαπημένα όλων των ανθρώπων.

Όταν είσαι κουρασμένος, στεναχωρημένος, πιεσμένος ή  απλώς βαρέθηκες την κρεατοφαγία και τα σύνθετα φαγητά, τότε ένα πιάτο με ριγκατόνι και αρωματική, ελαφριά, σάλτσα τόνου, ακούγεται καλή ιδέα. Αυτό που κάνει αυτή τη συνταγή πιο ελαφριά και γευστικά ενδιαφέρουσα, είναι η διατροφική μαγιά, που παίζει το ρόλο του τριμμένου τυριού. Τι είναι, όμως η διατροφική μαγιά;

Η διατροφική μαγιά είναι, ένα αλμυρό προϊόν, σε νιφάδες ή σκόνη, με επίγευση τυριού και ξηρών καρπών. Εκτός από την τυρένια της γεύση δίνει και ιδιαίτερη κρεμώδη υφή, σε σάλτσες και σούπες.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον από χορτοφάγους και αυστηρούς χορτοφάγους (vegans) και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού περιέχει πρωτεϊνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Β6 και Β12 ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες και λίπος.

Όταν αποθηκεύεται σωστά, σε καλά κλεισμένο δοχείο φαγητού ή σακουλάκι, μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια.

Πάστα με σάλτσα τόνου και διατροφική μαγιά

Υλικά:

  • 500 γρ. ριγκατόνι ή πένες
  • μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια καρότα τριμμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κύβο λαχανικών (ψυγείου)
  • 20 ντοματίνια
  • 2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κ. σούπας κάπαρη
  • 3 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 5 κ. σούπας διατροφική μαγιά
  • 4 τόνους κονσέρβα σε νερό
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λάδι μέχρι να καλύψουμε την επιφάνειά του, έως μισό εκατοστό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι κι ύστερα τρίβουμε το καρότο και σοτάρουμε, αλατίζοντας με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Όταν τα λαχανικά γυαλίσουν, ρίχνουμε τα ντοματίνια και τα σοτάρουμε και αυτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τον κύβο.

Με την ξύλινη κουτάλα «σπάμε» και τα δύο αυτά υλικά ανακατεύοντάς τα με τα υπόλοιπα.

Σβήνουμε με 2 κούπες ζεστό νερό και σκεπάζουμε το τηγάνι χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μισό, μέχρι να σιγοβράσουν τα υλικά.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα με νερό στη φωτιά για να βράσουμε παράλληλα τα ριγκατόνι.

Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τους τόνους, που έχουμε στραγγίσει από το νερό, την κάπαρη και τη σάλτσα σόγιας και δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.


Όταν βράσει και η πάστα τη σουρώνουμε και την ρίχνουμε στο τηγάνι, με τη σάλτσα τόνου, ανακατεύοντας καλά να πάει η σάλτσα παντού.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πασπαλίζουμε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και διατροφική μαγιά και σερβίρουμε ζεστά.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα