Τεχνολογία

GeoVirtual FieldTrips: Νέα πλατφόρμα για εικονικά ταξίδια – Πώς «πάμε» παντού από την ασφάλεια του σπιτιού

Ονομάζεται Geo virtual fieldtrips και είναι ένας εναλλακτικός τρόπος περιήγησης σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον. Το ταξίδι δεν γνωρίζει σύνορα και κρύβει περιπέτεια. 

Με τη χρήση της ψηφιακής χαρτογραφίας και τα εργαλεία και δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία Geo virtual fieldtrips, κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να «επισκεφθεί» οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος, χωρίς να βρίσκεται πραγματικά εκεί. Είναι κάτι παραπάνω από μια απλή παρουσίαση εικόνων και διαφανειών.

Φωτογραφίες, βίντεο, καθώς και δορυφορικές εικόνες, τόσο σε δύο, όσο και σε τρεις διαστάσεις, μεταφέρουν τους χρήστες κυριολεκτικά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη…

Είναι πολύ εύκολα στη χρήση και προσβάσιμα από οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως έναν προσωπικό υπολογιστή, ένα tablet ή ένα κινητό τηλέφωνο.

Geo virtual fieldtrips: Η πλατφόρμα που σε «ταξιδεύει» παντού 

Η Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Νίκη Ευελπίδου, ο Γενικός διευθυντής της Ε.Α.Γ.Μ.Ε Τσώκος Ανδρέας και ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής Έργων Γκούτης Διονύσιος δημιούργησαν την πλατφόρμα Geo virtual fieldtrips η οποία περιλαμβάνει εικονικές γεωλογικές περιηγήσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και γεωγραφικών δεδομένων, η εικονική περιήγηση οδηγεί στην κατανόηση της γεωλογίας, της τεκτονικής, της γεωμορφολογίας και εστιάζει σε διαφορετικά κάθε φορά περιβάλλοντα.

Είναι εφικτός ο προγραμματισμός και η προετοιμασία ενός πραγματικού ταξιδιού, καθώς και επιλογή συγκεκριμένων τοποθεσιών για επίσκεψη. Η πλατφόρμα Geo virtual fieldtrips αρχικά ξεκίνησε για φοιτητές και ερευνητές, στην πορεία όμως εμπλουτίστηκε και με εικονικές περιηγήσεις για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία αξιοποίησαν τις νέες δυνατότητες που τους δόθηκαν.

Η παραπάνω προσπάθεια αποτελεί μια σύμπραξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας και του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων.

Η πλατφόρμα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από το κοινό και απευθύνεται σε γεωεπιστήμονες, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και σε όλους τους λάτρεις του περιβάλλοντος που επιθυμούν εξερευνήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιοχών ενδιαφέροντος.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τεχνολογία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα