Σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου, το 1917 γεννήθηκε στην Ινδία μια σπουδαία γυναίκα: Kamal Ranadive. Τη μνήμη της τιμά το Doodle της Google.
104 χρόνια από τη γέννηση της Kamal Ranadive συμπληρώνονται σήμερα και η Google της αφιερώνει το Doodle. Η σπουδαία Ινδή κυτταρική βιολόγος γεννήθηκε το 1917 στο Πούνε και πέθανε τον Απρίλιο του 2001.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Kamal Ranadive ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα για τον καρκίνο. Αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα για τον καρκίνο των γυναικών και των παιδιών.
Εκτός όμως από την πρωτοποριακή της έρευνα για τον καρκίνο, η Kamal Ranadive έδωσε τα πάντα για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, μέσα από την επιστήμη και την εκπαίδευση.
Έκανε διδακτορικό στην κυτταρολογία και τη μελέτη των κυττάρων, ενώ εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πήρε υποτροφία στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπικνς, στις ΗΠΑ, αλλά όταν τελείωσε τις σπουδές της εκεί, επέστρεψε στη Βομβάη κι εκεί ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της Ινδίας.
Έκανε έρευνα για την παθοφυσιολογία του καρκίνου μέσω των ζώων. Και αυτό οδήγησε στο να εκτιμηθούν οι αιτίες ασθενειών όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του οισοφάγου.
Χάρη στην έρευνα της Kamal Ranadive για τα βακτήρια που σχετίζονται με τη λέπρα, υπήρξε εξέλιξη στο εμβόλιο κατά της ασθένειας.
Το 1973, μαζί με άλλους 11 συναδέλφους της, ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Γυναικών Επιστημόνων (IWSA) για να υποστηρίξουν τις γυναίκες σε επιστημονικά πεδία. «Η Ranadive ενθάρρυνε επίσης φοιτητές και Ινδούς μελετητές στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ινδία και να βάλουν τις γνώσεις τους να δουλέψουν για τις κοινότητές τους», έγραψε για εκείνη η Google.
Στη διάρκεια της καριέρας της, δημοσίευσε περισσότερες από 200 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες για τον καρκίνο και τη λέπρα.
Το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο Πάνμα Μπουσάν, που είναι το τρίτο υψηλότερο βραβείο για την Ιατρική.
Δεν σταμάτησε να εργάζεται ούτε και μετά τη συνταξιοδότησή της, το 1989. Τότε, δούλεψε σε αγροτικές κοινότητες στη Μαχαράστρα, εκπαιδεύοντας τις γυναίκες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντας συγχρόνως εκπαίδευση στην υγεία και στη διατροφή.