Τεχνολογία

Threads: Ξεκίνησε πόλεμο μεταξύ Twitter και Meta – Έρχονται μηνύσεις και αγωγές

Το Twitter του Ίλον Μασκ απείλησε να μηνύσει τη Meta για τη νέα εφαρμογή Threads, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη (5.7.2023), ισχυριζόμενο ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει παραβιάσει τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας» του.  

Η Meta κυκλοφόρησε κι επίσημα το Threads, μια εφαρμογή συνομιλίας που βασίζεται σε πρότζεκτ που προορίζεται να ανταγωνιστεί το Twitter, απολαμβάνοντας πολύ θετική υποδοχή από την πρώτη κιόλας ημέρα. Η εταιρεία είπε ότι το Threads συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια εγγραφές σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την κυκλοφορία του, καταρρίπτοντας το ρεκόρ λήψεων όλων των εποχών. Οι λογαριασμοί του Threads συνδέονται με προφίλ Instagram, καθιστώντας απρόσκοπτη τη διαδικασία εγγραφής μεταξύ των εφαρμογών και δίνοντας αυτομάτως στο Twitter μια ενσωματωμένη βάση χρηστών. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ χαρακτήρισε ανοιχτά το Threads ως αντίπαλό του Twitter

Σε επιστολή του λοιπόν προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δημοσίευσε για πρώτη φορά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Semafor, ένας δικηγόρος του Twitter είπε ότι η εταιρεία «έχει σοβαρές ανησυχίες ότι η Meta Platforms (Meta) έχει εμπλακεί σε συστηματική, εσκεμμένη και παράνομη κατάχρηση εμπορικών μυστικών και άλλης πνευματικής ιδιοκτησίας του Twitter». 

«Το Twitter σκοπεύει να προστατεύσει αυστηρά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του και απαιτεί από τη Meta να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εμπορικά μυστικά του Twitter ή άλλες άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες», έγραψε ο Alex Spiro στην επιστολή.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είπε ότι το Threads ήταν η προσπάθεια του Meta να δημιουργήσει μια «εφαρμογή για δημόσιες συνομιλίες με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα» – μια ευκαιρία που το Twitter είχε αλλά «δεν έχει καταφέρει».

Threads: Αποκτά λάμψη αστέρων ο ανταγωνιστής του Twitter – Οι διάσημοι που ήδη γράφτηκαν στη νέα πλατφόρμα

«Είναι τόσο καλή η αρχή που κάναμε, καλύτερη απ’ ό,τι ελπίζαμε!» είπε ο Ζούκερμπεργκ σε ένα μήνυμά του την Πέμπτη.

Το Twitter ισχυρίζεται στην επίμαχη επιστολή του ότι η Meta έχει κλέψει δεκάδες πρώην υπαλλήλους του τον περασμένο χρόνο, ορισμένοι από τους οποίους «είχαν και εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα εμπορικά μυστικά του Twitter και σε άλλες άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες» και «πολλοί» από τους οποίους έχουν « ακατάλληλα» διατηρήσει στην κατοχή τους έγγραφα ή ηλεκτρονικές συσκευές του Twitter. 

«Έχοντας αυτήν τη γνώση, η Meta ανέθεσε σκόπιμα σε αυτούς τους υπαλλήλους της να αναπτύξουν, μέσα σε λίγους μήνες, την εφαρμογή αντιγραφής “Threads” της Meta, έχοντας στοχευμένα την πρόθεση να χρησιμοποιούν τα εμπορικά μυστικά του Twitter και άλλη πνευματική ιδιοκτησία τους για να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ανταγωνιστικής εφαρμογής της Meta – κατά παράβαση τόσο του πολιτειακού όσο και του ομοσπονδιακού νόμου καθώς και των συνεχών υποχρεώσεων αυτών των εργαζομένων στο Twitter», αναφέρεται στην επιστολή.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλός, η εξαπάτηση όχι», έγραψε ο Ίλον Μασκ στο Twitter την Πέμπτη.

Απαντώντας στην επιστολή, ο διευθυντής επικοινωνίας της Meta, Andy Stone, δημοσίευσε στο Threads ότι στην ομάδα της εφαρμογής δεν υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι εργαζόταν στο Twitter.

Δεν είναι σαφές ποια στοιχεία έχει το Twitter ότι πρώην υπάλληλοι που εργάζονται τώρα στη Meta συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε πνευματική ιδιοκτησία ή εμπορικά μυστικά του Twitter. 

Το Twitter είπε επίσης ότι η Meta «απαγορεύεται» ν’ παίρνει και να διακινεί δεδομένα από οποιαδήποτε υπηρεσία του Twitter. Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Ίλον Μασκ, έκανε πρόσφατα αρκετές κινήσεις για να περιορίσει οποιεσδήποτε πιθανές προσπάθειες διακίνησης δεδομένων του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αριθμού των tweets που μπορούν να δουν οι χρήστες σε μία ημέρα. Εκείνη την εποχή, ο Μασκ είπε ότι αυτά αποτελούν απαντήσεις στις εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το Twitter για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο LinkedIn που διεξήγαγε ο Guardian βρήκε αρκετούς υπαλλήλους της Meta που προσλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο, οι οποίοι εργάζονταν προηγουμένως στο Twitter. Ωστόσο, είναι αρκετά συνηθισμένο για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας να μεταπηδούν από τη μια εταιρεία στην άλλη, ιδιαίτερα αν έχουν εργαστεί σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απειλή αγωγής για ιδιοποίηση εμπορικού μυστικού δεν είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο ή επανάληψη στον κλάδο της τεχνολογίας. Το 2018, για παράδειγμα, η εταιρεία αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων Waymo που ανήκει στην Google μήνυσε την Uber για κλοπή εμπορικών μυστικών, αφού ένα κορυφαίο στέλεχος της Waymo εγκατέλειψε την εταιρεία για να συμμετάσχει στις προσπάθειες της Uber να παράγει τη δική της τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Η Google και η Uber τελικά συμβιβάστηκαν με 245 εκατομμύρια δολάρια. Ο εν λόγω υπάλληλος, Anthony Levandoski, κατηγορήθηκε αργότερα για κλοπή εμπορικών μυστικών και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή, την οποία δεν εξέτισε επειδή του δόθηκε χάρη από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Guardian

Τεχνολογία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα