Μια εντυπωσιακή ψηφιακή εφαρμογή το παράρτημα του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» (που από το 1998 δραστηριοποιείται στην Ξάνθη), καθώς κατάφερε να «αναβιώσει» την αρχαία Ελευσίνα.
Η Ελευσίνα φέτος έχει την τιμητική της καθώς είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, μαζί με τις πόλεις Τιμισοάρα στη Ρουμανία και Βεσπρέμ στην Ουγγαρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφιακής ένωσης είναι η δημιουργία μιας εντυπωσιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, που δίνει τη μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας να περιηγηθεί στην αρχαία πόλη και να θαυμάσει όλα τα μοναδικής αρχιτεκτονικής μνημεία.
Ο ίδιος θα δει με έκπληξη να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του το «Ελευσινιακό Ιερό», ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα πώς έμοιαζαν στην εποχή των Ελευσινίων Μυστηρίων τα Μικρά και Μεγάλα Προπύλαια, η Ανατολική και Δυτική Θριαμβική Αψίδα.
Η σχέση του «Αθηνά» με την Ελευσίνα μετρά αρκετά χρόνια, καθώς έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα σχετικά με την πόλη (ProsEleusis, Transition to 8 κ.ά.) σε συνεργασία με ποικίλους φορείς, εντός κι εκτός αυτής. Φέτος, όμως, ολοκληρώνεται ακόμα ένα έργο, εμβληματικού χαρακτήρα για τον αρχαιολογικό χώρο και το πρόσφατα ανακαινισμένο μουσείο της Ελευσίνας, το myEleusis (myeleusis.com).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συντονίστρια και επιστημονική υπεύθυνη του έργου, αρχαιολόγος Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη, «η εφαρμογή AR (Augmented Reality, δηλαδή Επαυξημένη Πραγματικότητα) κατέχει ιδιαίτερη θέση μέσα στο σύνολο των εφαρμογών που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται στο πλαίσιο του παραπάνω έργου (όπως το ψηφιακό αποθετήριο, η 3Δ ψηφιοποίηση και η αποκατάσταση μνημείων, οι εφαρμογές ψηφιακής αφήγησης και παιχνιδιών, ο ψηφιακός χάρτης και η ιστοσελίδα, οι εικονικές εκθέσεις). Ο όρος Επαυξημένη Πραγματικότητα αφορά στην προσθήκη εικονικής πληροφορίας στο πραγματικό περιβάλλον, το οποίο δεν υποκαθίσταται, αλλά αντίθετα ενισχύεται και επαυξάνεται με πρόσθετες πληροφορίες».
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας παίρνει νέα «ζωή»
Η ερευνητική ομάδα του «Αθηνά» στην Ξάνθη συνεργάστηκε στενά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής για την επιτόπια ψηφιακή αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας. Η αποκατάσταση αυτή είναι διαθέσιμη μέσω των φορητών συσκευών των επισκεπτών (smartphones/tablets) και είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης, μετά από τη δοκιμαστική χρήση και αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε.
«Ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου», υπογραμμίζει η κ. Τσιαφάκη, «έχει τη δυνατότητα να δει την ίδια ακριβώς στιγμή την κατάσταση των μνημείων του χώρου όπως σώζονται σήμερα, αλλά και, μέσα από τις φορητές συσκευές με τη βοήθεια της εφαρμογής, ποια ήταν η μορφή τους κατά την αρχαιότητα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, έτσι, παίρνει νέα ζωή καθώς «αναστηλώνονται» μπροστά στα μάτια των επισκεπτών τα μνημεία ενός ιερού χώρου, που αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαντικούς κατά την αρχαιότητα, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα φημισμένα Ελευσίνια μυστήρια».
Σημειώνεται πως τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή που πραγματοποιούνταν προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Κατά κοινή παραδοχή, επρόκειτο για την ιερότερη και πιο σεβαστή τελετή από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας. ‘Αρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη κατά τον καιρό του Πεισίστρατου, έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλή, ενώ η αίγλη τους παρέμεινε αμείωτη ως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Δείτε τις εικόνες