Τεχνολογία

Έρευνα κόλαφος! 1/4 νέους μοιράζονται ακατάλληλο περιεχόμενο στο ίντερνετ!

Πιο προσεκτικοί, αλλά και με λιγότερες γνώσεις ψηφιακής ασφάλειας, αποδεικνύονται οι μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές. Συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 45 ετών είναι πιο προσεκτικοί από τους νεότερους χρήστες του Διαδικτύου όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις για τον εντοπισμό μιας πιθανής απάτης ή επικείμενης απειλής.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Kaspersky Lab για τις συνήθειες των καταναλωτών, τα άτομα ηλικίας 24 ετών και κάτω είναι πιο πρόθυμα να αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο και λαμβάνουν λιγότερα μέτρα, για να προστατεύουν τον εαυτό τους. Παράλληλα, όμως, κατανοούν καλύτερα τις πιθανές απειλές και τις αναγνωρίζουν πιο εύκολα.

Ανταλλαγή πληροφοριών καθημερινά!

Η έρευνα διαπίστωσε ότι για τους νεότερους χρήστες η ανταλλαγή δεδομένων στο Διαδίκτυο αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο, με το 83% να δέχεται προσωπικά μηνύματα στο Διαδίκτυο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα άνω των 45 ετών ανέρχεται μόλις στο 53%. Επίσης, το 23% των νέων παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί ακατάλληλο περιεχόμενο μέσω Διαδικτύου τουλάχιστον μία φορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες ανέρχεται στο 7%.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα «Consumer Security Risks 2015» και από ειδικό online τεστ

Η νέα γενιά είναι πιο ανυπόμονη, όταν πρόκειται για την εγκατάσταση λογισμικού και τη λήψη αρχείων. Το 26% δήλωσε ότι παρακάμπτει τις λεπτομέρειες των όρων και προϋποθέσεων κατά την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν σε τι είδους δεδομένα έχουν επιτρέψει την πρόσβαση, ποια είναι τα συμπληρωματικά προγράμματα που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ή πως θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τις ρυθμίσεις του λειτουργικού τους συστήματος. Από την άλλη, μόλις το 12% των χρηστών άνω των 45 ετών αγνοεί τα ψιλά γράμματα.

Οι νεότεροι χρήστες δίνουν, επίσης, λιγότερη προσοχή κατά τη λήψη αρχείων, με περίπου έναν στους τρεις (31%) να «κατεβάζει» αρχεία από διάφορες πηγές, σε σύγκριση με το 10% των πιο ώριμων χρηστών. Ένα στα τέσσερα (24%) άτομα, ηλικίας 24 ετών και κάτω, θα απενεργοποιούσε τη λύση ασφάλειας που χρησιμοποιεί, σε περίπτωση που θα εμπόδιζε την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού. Κάτι αντίστοιχο θα έκανε μόλις το 13% των ερωτηθέντων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky Lab, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια πιθανή απειλή, οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο έμπειροι στον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού. Όταν τους ζητήθηκε να «κατεβάσουν» ένα τραγούδι από τέσσερα δείγματα, ένας στους τρεις νέους (30%) επέλεξε το πιο επικίνδυνο αρχείο «.exe», σε σύγκριση με σχεδόν τα μισά (42%) άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Την ασφαλή επιλογή «.wma» επέλεξε μόλις ένας στους πέντε χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά το 29% των νεότερων.

Με βάση τις λιγότερο συγκρατημένες διαδικτυακές τους συμπεριφορές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νεότεροι χρήστες είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό. Το 2015, θύμα «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό έπεσε το 57% των ατόμων κάτω των 24 ετών, σε σύγκριση με το 34% των μεγαλύτερης ηλικίας χρηστών. Λόγω της έλλειψης γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τους online κινδύνους, τα μεγαλύτερης ηλικίας θύματα κακόβουλου λογισμικού ήταν πιο πιθανόν να δηλώσουν ότι δεν κατάλαβαν πως είχαν «μολυνθεί» (17% σε σύγκριση με μόλις το 10% των κάτω των 24 ετών).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τεχνολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα