Τεχνολογία

Η Ελλάδα πάει… στην Ε.Ε το Facebook για τα fake news

Σε επίπεδο Ε.Ε αναμένεται να θέσει η Ελλάδα το θέμα του Facebook, και συγκεκριμένα την απόφαση του τεχνολογικού "κολοσσού" να δώσει τον έλεγχο για τα fake news στην Ελλάδα στον ιστότοπο greek hoaxes.

«Μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρεία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Λευτέρης Κρέτσος στο EURACTIV.com.

Ο κ. Κρέτσος είπε πως η απόφαση του Facebook να αναθέσει ρόλο «τροχονόμου» σε μια εταιρία που δεν έχει την ικανότητα να το κάνει, είναι πολύ σοβαρή, ειδικά καθώς ελήφθη 20 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Ο ιστότοπος της Greek hoaxes συνδέεται με το περιοδικό Athens Voice, το οποίο έχει έναν συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Βέβαια, αυτό είναι δημοκρατικό δικαίωμα του μέσου, όμως έχει μεταδώσει ψεύτικες ειδήσεις στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υφυπουργός ΨΗΠΤΕ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση του ιστοτόπου, λέγοντας πως στην προσφορά του προς το Facebook αναφέρει ότι είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός ενώ στο νέο καταστατικό του αναφέρει ότι πρόκειται για κερδοσκοπικό οργανισμό.

«Στις 22 Μαΐου το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην παραπληροφόρηση […] Σχεδιάζω να θέσω το θέμα, αν δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Δεν θέλουμε να αναλάβουν αυτό τον ρόλο η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όμως δεν έχουμε άραγε σ’ αυτή τη χώρα σοβαρούς δημοσιογράφους και αναλυτές, πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα;» διερωτήθηκε.

Τεχνολογία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα
Αστρονόμοι δημιουργούν για πρώτη φορά με λεπτομέρεια την πρώτη τρισδιάστατη δομή της ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη
Είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι είναι σε θέση να μελετήσουν την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού μας συστήματος σε τέτοιο βάθος και λεπτομέρεια
Τρισδιάστατο σχέδιο της ατμόσφαιρας του WASP-121b που αποτελείται από τρία στρώματα: Ανέμους σιδήρου στο κάτω μέρος, αεροχείμαρρο νατρίου στο μεσαίο τμήμα και ένα ανώτερο στρώμα ανέμων υδρογόνου