Σάββατο, 16 Νοε.
15oC Αθήνα

Η… «επέλαση» των ρομπότ: Τα παιδιά δείχνουν το δρόμο για έναν πιο βιώσιμο κόσμο

Η… «επέλαση» των ρομπότ: Τα παιδιά δείχνουν το δρόμο για έναν πιο βιώσιμο κόσμο

Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας: «Η επέλαση των ρομπότ». Δεν είναι. Είναι η απόδειξη πως η φαντασία μπορεί να μπει σε πρώτο πλάνο και να δείξει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Τα παιδιά άλλωστε, με την αθώα και πηγαία φαντασία τους, είναι οι καλύτεροι εκφραστές του τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.

Όταν ήσασταν μικροί δεν σας διέγειραν τη φαντασία τα ρομπότ; Πόσοι δεν φανταστήκατε να έχετε έναν δικό σας R2D2 ή έναν C3PO; Ένα ρομποτάκι που θα ζωντάνευε τα πιο τρελά (παιδικά) σας όνειρα.

Υπάρχουν παιδιά που αυτά τα όνειρα, τα κάνουν πραγματικότητα. Που δημιουργούν μέσα από τη ρομποτική. Που κάνουν πράξη καινοτόμες ιδέες. Το κάνουν όχι μόνο γιατί μπορούν, αλλά γιατί υπάρχουν κάποιοι που τους δίνουν τη δυνατότητα να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε έργα, δείχνοντας ποιος είναι ο δρόμος για έναν πιο βιώσιμο κόσμο, καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία.

Είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, που δίνει σε χιλιάδες μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν  σημαντικές δεξιότητες για τη ζωή τους . Δεξιότητες που τους δίνουν τα εφόδια, με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο, να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Χάρη στον διαγωνισμό, που φέτος διοργανώθηκε με τη συμμετοχή 1.200 (!) μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα, η εκπαιδευτική ρομποτική έχει φτάσει στα… πέρατα της Ελλάδας. Με «όχημα» την τεχνολογία, μέσα από τον διαγωνισμό, δημιουργούνται προσδοκίες για ένα μέλλον που αξίζει στους πρεσβευτές του αύριο, τη νέα γενιά.  

Φέτος χάρη στην εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) οι 260 μαθητικές ομάδες νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, δημιούργησαν έξυπνες ρομποτικές εφαρμογές για την ψηφιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής.

Μερικές, μόνο, από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν στον φετινό διαγωνισμό ρομποτικής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η ομάδα «Ρομπομπλιμπλίκια» από την Αττική κατασκεύασε «έξυπνα βαρέλια», τα οποία εκτός από τη συλλογή φυσικών δεδομένων για την ποιότητα του κρασιού, μετρούν και τα βλαβερά αέρια που παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, ενεργοποιώντας – σε περίπτωση κινδύνου- σύστημα συναγερμού και εξαερισμού των εγκαταστάσεων.

Η «Lousios Waterpower Team» από τη Δημητσάνα παρουσίασε ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης και διανομής νερού, ενώ οι «Robo-Thinkers» από τη Λάρισα δημιούργησαν ένα ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αγροτική καλλιέργεια, παρακολούθηση, προστασία από καιρικές συνθήκες και αυτόματη συγκομιδή ντομάτας και μελιτζάνας.


Ρομπομπλιμπλίκια


Οι Science Farmers


Οι Lousios Waterpower Team


Οι Robo Thinkers

Αν όλα αυτά δεν είναι η επιτομή της δημιουργικότητας, τότε, τι είναι;

Και κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι μαθητές, παιδιά με αγάπη για την τεχνολογία, συμμετέχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής. Είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και κυρίως με έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο να γνωρίσουν τον «μαγικό» κόσμο της τεχνολογίας.

Η COSMOTE πάντα στο πλευρό της τεχνολογίας

Το να μπει η τεχνολογία στα ελληνικά σχολεία, το να εδραιωθεί ένας τέτοιος διαγωνισμός, το να έχουν οι μαθητές τα εφόδια και τα εργαλεία που χρειάζονται δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την καθοριστική στήριξη της COSMOTE.

Η COSMOTE είναι από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επενδύουν συστηματικά τα τελευταία οκτώ χρόνια στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η COSMOTE έχει προσφέρει τα μέγιστα στην μεγάλη αυτή προσπάθεια.

  • υποστηρίζει τους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, στους οποίους μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί περίπου 30.000 συμμετοχές μαθητών
  • στηρίζει ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με περισσότερες από 8.500 συμμετοχές
  • έχει διαθέσει δωρεάν περισσότερα από 850 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία
  • έχει δημιουργήσει τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids. Μέσα από τις ταινίες έγινε περισσότερο γνωστή η εκπαιδευτική ρομποτική ενώ σημειώθηκε και σημαντική αύξηση συμμετοχών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρωτοβουλίες της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 170.000 μαθητές και καθηγητές.

Ο στόχος της COSMOTE; Ένας:να στηρίξει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την ισότιμη συμμετοχή όλων στη νέα ψηφιακή κοινωνία, συμβάλλοντας σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο, καλύτερο για όλους.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις