Τετάρτη, 18 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Η γεωθερμία ενισχύει την αγροτική παραγωγή στη Καβάλα

Ο δήμος Νέστου θα αξιοποιήσει το γεωθερμικό πεδίο του Ερατινού. Τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας.

Ήδη έχει υποβληθεί η σχετική πρόταση προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 10 εκ. ευρώ.

«Το γεωθερμικό πεδίο εκτείνεται σε 14 χιλιάδες στρέμματα. Ο δήμος Νέστου σύντομα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις δύο πρώτες παραγωγικές γεωτρήσεις και να τροφοδοτήσει γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε έκταση 1000 στρεμμάτων» μας είπε ο δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης.
 
Σε δεύτερη φάση η μελέτη προβλέπει εννέα ηλεκτροπαραγωγικές γεωτρήσεις. Το έργο θα κοστίσει 70 εκ. θα αποδίδει όμως 14 εκ ετησίως, μια πολύ ελκυστική επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ενα ποσοστό της ενέργειας από τη γεωθερμία θα χρησιμοποιηθεί στον αγροτικό τομέα. Θα δοθεί η δυνατότητα στις αγροτικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικά προιόντα.

Δηλαδή μειωμένο κόστος παραγωγής σε καλλιέργειες με λουλούδια, καρπούζια, φράουλες, σπαράγγια τα οποία θα παράγονται και πιο γρήγορα αλλά και με μεγαλύτερη ποιότητα. Τόσο για διάθεση στην Ε.Ε όσο και στην Ελλάδα.

Την θερμική ενέργεια της γεωθερμίας θα χρησιμοποιήσουν οι αγρότες για ωρίμανση κι αποξηράνσεις γεωργικών προϊόντων, χρήσεις σε ανοικτού και κλειστού τύπου θερμοκήπια αλλά και στα φυσικά ιχθυοτροφεία της περιοχής.

Με το ζεστό νερό της γεωθερμίας θα αυξηθεί η παραγωγή καθώς θα θερμανθεί το νερό των λιμνών.  Με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνονται ολόκληροι πληθυσμοί ψαριών, το χειμώνα λόγο του ψύχους.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε