O Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Google, Kent Walker, δημοσίευσε στο Ευρωπαϊκό blog της εταιρίας την απάντηση της Google στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξέδωσε μια Κοινοποίηση Αιτιάσεων, εγείροντας ανησυχίες για το πώς η Google διαχειρίζεται θέματα συμβατότητας του Android και πώς διανέμει τις δικές της εφαρμογές.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την απάντηση του Kent Walker:
Το 2007, λανσάραμε το Android, ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα. Την περίοδο εκείνη, τα smartphones ήταν ακριβά και περιορισμένα. Στόχος μας ήταν να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση – να προωθήσουμε την καινοτομία και να αυξήσουμε τις επιλογές για τους καταναλωτές – και το πετύχαμε.
Λόγω του Android, οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν ακριβά λειτουργικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, τα smartphones είναι πλέον διαθέσιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές – από 45 ευρώ – και έχουν γίνει πιο προσβάσιμα σε περισσότερους χρήστες. Σήμερα, πάνω από 24.000 συσκευές από 1.300 διαφορετικές μάρκες δουλεύουν με λειτουργικό σύστημα Android. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, το λειτουργικό σύστημα Android δεν αποτελεί “μονόδρομο”, αλλά μία πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών για τον χρήστη.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια Κοινοποίηση Αιτιάσεων, εγείροντας ανησυχίες για το πώς διαχειριζόμαστε θέματα συμβατότητας του Android και πώς διανέμουμε τις δικές μας εφαρμογές. Η απάντηση που καταθέσαμε σήμερα δείχνει πώς το οικοσύστημα του Android εναρμονίζει τα ενδιαφέροντα χρηστών, προγραμματιστών, δημιουργών λογισμικού και παρόχων κινητού δικτύου. Το Android δεν έχει βλάψει τον ανταγωνισμό, αλλά τον έχει προωθήσει.
Αρχικά, η υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι βασισμένη στην ιδέα ότι το Android δεν ανταγωνίζεται το iOS της Apple. Δεν το βλέπουμε από αυτήν την οπτική γωνία. Πιστεύουμε πως ούτε και η Apple, ούτε οι κατασκευαστές κινητών, οι προγραμματιστές ή οι χρήστες. Στην πραγματικότητα, το 89% των ερωτηθέντων έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι το Android και η Apple ανταγωνίζονται. Με το να αγνοούμε τον ανταγωνισμό με την Apple είναι σαν να μην λαμβάνουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα του ανταγωνιστικού τοπίου των smartphone.
Δεύτερον, ανησυχούμε ότι τα πρώτα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποτιμούν τη σπουδαιότητα των προγραμματιστών και τους κινδύνους του κατακερματισμού στο οικοσύστημα των κινητών συσκευών. Οι προγραμματιστές, οι οποίοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη το 2015 – βασίζονται σε ένα σταθερό και συνεκτικό πλαίσιο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μπορεί να κατεβάσει το Android και να το τροποποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει. Αλλά αυτή η ευελιξία κάνει το Android ευάλωτο στον κατακερματισμό, ένα πρόβλημα που μαστίζει τα προηγούμενα έργα λειτουργικών συστημάτων, όπως το Unix και Symbian. Όταν ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τον κώδικά σου, πώς μπορείς να διασφαλίσεις πως υπάρχει μια κοινή και ακατακερμάτιστη εκδοχή του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος, ικανή να διασφαλίζει ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την ταλαιπωρία και το κόστος της δημιουργίας πολλαπλών εκδοχών των εφαρμογών τους;
Για να διαχειριστούμε αυτή την πρόκληση, συνεργαζόμαστε με κατασκευαστές hardware για να καθιερώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συμβατότητας για όλες τις συσκευές Android. Κυριότερα, παρέχουμε στους κατασκευαστές κινητών μεγάλο περιθώριο να κατασκευάσουν συσκευές που υπερβαίνουν αυτό το ελάχιστο επίπεδο, γι’ αυτό βλέπετε τόσες διαφορετικές εκδόσεις των συσκευών Android. Αυτό είναι ουσιαστικά το “κλειδί”: οι προαιρετικές συμφωνίες συμβατότητάς μας προσφέρουν ποικιλία λύσεων, ενώ παράλληλα δίνουν στους προγραμματιστές την ασφάλεια ότι οι εφαρμογές που θα δημιουργήσουν λειτουργούν απρόσκοπτα σε χιλιάδες διαφορετικά κινητά και tablets. Αυτή η ισορροπία τονώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συσκευών Android καθώς και μεταξύ του Android και του iPhone της Apple.
Οι κανόνες συμβατότητας του Android του δίνουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τον κατακερματισμός και να διατηρήσει ένα υγιές οικοσύστημα για τους προγραμματιστές. Το 94% των ερωτηθέντων που απάντησαν ερωτήσεις για τον κατακερματισμό σε μια από τις έρευνες αγοράς της Επιτροπής, δήλωσαν πως βλάπτει την πλατφόρμα του λειτουργικού Android. Οι προγραμματιστές ανησυχούν για αυτό και οι ανταγωνιστές μας που διαθέτουν κλειστές πλατφόρμες (και δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο) συχνά μας επικρίνουν για αυτό. Η πρόταση της Επιτροπής ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του κατακερματισμού (της αγοράς κινητών συσκευών), με αποτέλεσμα να πληγεί η πλατφόρμα του Android και ο ανταγωνισμός στην αγορά κινητών τηλεφώνων.
Τρίτον, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρουμε κάποιες εφαρμογές της Google ως τμήμα μιας σουίτας εφαρμογών. Κανένας κατασκευαστής δεν είναι υποχρεωμένος να προεγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή Google σε ένα κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android. Εμείς όντως προσφέρουμε στους κατασκευαστές μια σουίτα εφαρμογών, και έτσι όταν οι χρήστες αγοράζουν ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια γκάμα από βασικές υπηρεσίες, οικείες σε αυτούς. Οι ανταγωνιστές του Android, μεταξύ των οποίων το iPhone της Apple και το Windows phone της Microsoft, όχι μόνο δεν κάνουν το ίδιο αλλά επιτρέπουν λιγότερες επιλογές σε εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στα κινητά τους. Στο Android οι εφαρμογές της Google συνήθως αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των προεγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής (και καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος της μνήμης της συσκευής). Ο καταναλωτής μπορεί να απεγκαταστήσει οποιαδήποτε από τις εφαρμογές μας ανά πάσα στιγμή. Και οι κατασκευαστές hardware και οι πάροχοι έχουν τη μοναδική δυνατότητα να προεγκαταστήσουν εφαρμογές ανταγωνιστών μας ακριβώς δίπλα στις δικές μας. Σε επίπεδο ανταγωνισμού λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει “αποκλεισμός”.
Υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να επιλέξουν τις εφαρμογές που θέλουν – κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης αναγνωρίσει σε άλλες έρευνες. Ο μέσος χρήστης Android στην Ευρώπη κατεβάζει επιπλέον 50 εφαρμογές κατά τη διάρκεια της ζωής της συσκευής του. Η λήψη και η αντικατάσταση μιας εφαρμογής ή widget είναι απλή – μπορείτε να το κάνετε σε τριάντα δευτερόλεπτα. Oι χρήστες κατέβασαν 65 δισεκατομμύρια εφαρμογές από το Google Play το 2015 – που αντιστοιχεί σε πάνω από 175 εκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα κατά μέσο όρο. Aπό το 2011, οι εφαρμογές που προσφέρουν παρόμοια λειτουργικότητα με εκείνες στη σουίτα μας έχουν κατέβει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια φορές. Και πάλι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη του αποκλεισμού.
Πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές δεν επιτυγχάνουν τον σκοπό τους και πολλές ήταν τελικά ιδιαίτερα επιτυχημένες μέσω των λήψεων των χρηστών όπως το Spotify ή το Snapchat. Η προσφερόμενη σουίτα εφαρμογών μας προσφέρει στους χρήστες την ελευθερία να επιλέξουν εκείνοι τις εφαρμογές που θέλουν για τα τηλέφωνά τους.
Τέλος, η διανομή των προϊόντων, όπως το Google Search μαζί με το Google Play, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ολόκληρη τη σουίτα μας δωρεάν- σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το να χρεώναμε τέλη αρχικής αδειοδότησης. Αυτή η δωρεάν διανομή είναι μια αποτελεσματική λύση για όλους – μειώνει τις τιμές για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους καταναλωτές, ενώ μας επιτρέπει ακόμα να διατηρούμε τις σημαντικές επενδύσεις μας στο Android και στο Google Play.
Οι κινητές συσκευές του σήμερα καταδεικνύουν όλα τα σημάδια του έντονου ανταγωνισμού, ο οποίος επεκτείνεται σε μια σειρά επιχειρηματικών μοντέλων: από καθετοποιημένα λειτουργικά συστήματα όπως το iOS της Apple μέχρι συστήματα ανοικτού κώδικα, όπως το Android. Η ταχεία καινοτομία, η μεγάλη ποικιλία και η πτώση των τιμών που βλέπουμε στα smartphones αντιπροσωπεύουν τα χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού.
Το Android έχει προωθήσει μια νέα γενιά καινοτομίας και ανταγωνισμού μεταξύ των πλατφορμών. Όπως και να το δει κανείς, είναι η πιο ανοικτή, ευέλικτη και διαφοροποιημένη πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές.
Όμως, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα είναι εύθραυστες. Επιβιώνουν και αναπτύσσονται εξισορροπώντας τις ανάγκες όλων των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών και προγραμματιστών. Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανέτρεπε αυτή την ισορροπία και θα έστελνε ένα ακούσιο σήμα ότι ευνοεί τις κλειστές σε σχέση με τις ανοικτές πλατφόρμες. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη καινοτομία, λιγότερες επιλογές, χαμηλότερος ανταγωνισμός και υψηλότερες τιμές. Αυτό δεν θα δημιουργούσε απλά μια κακή έκβαση για εμάς, αλλά και για τους προγραμματιστές, τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους παρόχους, και το κυριότερο, για τους καταναλωτές.
Αυτή είναι η θέση μας, την οποία καταθέτουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.
Προσβλέπουμε στη συνέχιση του διαλόγου.
Από τον Kent Walker, Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή