Κάπου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το New Scientist, η εταιρεία κατασκευάζει μια κβαντική υπολογιστική συσκευή που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στους υπολογιστές. Το μηχάνημά της, το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ δημιουργηθεί στο πεδίο της κβαντικής πληροφορικής, προορίζεται να αποδείξει πως οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τους πανίσχυρους συμβατικούς υπερ-υπολογιστές.
Αν και η Google δεν είναι η μόνη σε αυτή την «κούρσα» (όπου επίσης «τρέχουν» κολοσσοί όπως η ΙΒΜ και η Microsoft), ο δικός της κβαντικός υπολογιστής φαίνεται να είναι ο πιο προχωρημένος και μπορεί να είναι έτοιμος ακόμη και έως το τέλος του 2017 ή έστω το 2018, αν και οι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι μπορεί να πάρει μια πενταετία.
Ήδη οι μηχανικοί της εταιρείας έκαναν μια σχετική προδημοσίευση τον προηγούμενο μήνα, όπου αναγνώρισαν ότι στόχος τους είναι η «κβαντική υπεροχή», χάρη σε ένα υπολογιστή που θα δουλεύει με 50 qubits (κβαντικά bits). Κάποιοι παρομοιάζουν το μυστικό εγχείρημα της Google με το Πρόγραμμα Μανχάταν που οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.
«Είναι σίγουρα οι πρώτοι στον κόσμο σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. ‘Αλλωστε, αν δεν είναι η Google αυτή που θα το κάνει, εκείνη θα χάσει, κάτι θα έχει πράγματι πάει στραβά», δήλωσε ο Σάιμον Ντέβιτ του ερευνητικού Κέντρου RIKEN της Ιαπωνίας.
Ήδη από τη δεκαετία του ΄80, τέθηκαν τα θεωρητικά θεμέλια των κβαντικών υπολογιστών, αλλά η κβαντική επανάσταση στην πληροφορική αποδείχθηκε στην πορεία πολύ δύσκολο πράγμα. Διάφορα ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο κατά καιρούς ανακοινώνουν κάποια βήματα προόδου, αλλά φαίνεται πως η Google έχει προχωρήσει περισσότερο από όλους.
Τα σχέδια της εταιρείας είναι μυστικά και η εταιρεία αρνείται να σχολιάσει πόσο ακριβώς έχει προχωρήσει. Όμως οι ενδείξεις από επιστημονικές προδημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ιδιωτικές ακριτομυθίες, φήμες κ.α. παραπέμπουν στο ότι «κάτι μεγάλο» επίκειται.
Ένας πρωτοπόρος επιστήμων, ο 58χρονος Τζον Μαρτίνης και η ομάδα του, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, είναι αυτός που συνεργάζεται με τη Google από το 2014 και ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία του κβαντικού υπολογιστή της.
Το πρώτο κβαντικό μηχάνημα της Google ασφαλώς δεν θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία κάνουν οι σημερινοί συμβατικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Θα χρειασθεί στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένας πιο ολοκληρωμένος κβαντικός υπολογιστής, αλλά θα έχει γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα – με τη Google να έχει ξανά την πρωτοκαθεδρία όπως στις μηχανές αναζήτησης.