Τεχνολογία

Jagadish Chandra Bose: Όσα δεν γνωρίζετε για τον πατέρα των ραδιοκυμάτων [pics]

Η Google αφιερώνει σήμερα το Doodle στον Jagadish Chandra Bose. Είναι από τους πιο γνωστούς βιοφυσικούς της ιστορίας, και σήμερα συμπληρώνονται 158 χρόνια από τη γέννησή του.

Η Google αφιερώνει σήμερα το Doodle της στον “πατέρα” τωΟ Jagadish Chandra Bose (σερ Τζαγκάντις Τσάντρα Μπόζε), γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές το έτος 1858, και κατάφερε να γίνει γνωστός για το έργο του στη βιοφυσική. Διακρίθηκε μάλιστα για τις πολλές καινοτομίες του στα ραδιοκύματα αλλά και στα μικροκύματα, καθώς ήταν αυτός που επινόησε μια πρώιμη έκδοση των ασύρματων τηλεπικοινωνιών.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι προς τιμήν των επιτευγμάτων του Jagadish Chandra Bose, έχει δοθεί ακόμη και σε ένα κρατήρα στην Σελήνη το όνομά του! Ο Τζαγκντίς Τσάντρα Μπόζ θεωρείται επίσης από πολλούς ως εφευρέτης της ασύρματης τηλεγραφίας, ένα χρόνο προτού ο Μαρκόνι επιχειρήσει να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή του.

Το Doodle της Google σήμερα, δείχνει τον σερ Jagadish Chandra Bose με μία πό τις σημαντικές εφευρέσεις του, ένα είδος «υπερμικροσκοπίου» (crescograph), το οποίο μετρά την κίνηση και την ανάπτυξη των φυτών μεγεθύνοντας τις κατά 10.000 φορές, και το οποίο χρησιμοποιούσε για να αποδείξει την επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της βλάστησης.

Διαβάστε 5 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζετ για τον Jagadish Chandra Bose.

1. Η γλώσσα αποτέλεσε την αφετηρία για την στροφή του στην επιστήμη. Ο πατέρας του τον έστειλε σε ένα σχολείο Munshiganj σε νεαρή ηλικία, καθώς πίστευε ότι ο γιός του έπρεπε να μάθει την μητρική του γλώσσα πριν μάθει την Αγγλική. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε μία συνέντευή του. χρόνια αργότερα, όλες οι ιστορίες που άκουγε από τους προγόνους του για τα φαινόμενα της φύσης, αλλά και τα παραμύθια με ζώα, τον ώθησαν να ασχοληθεί με την ίδια την φύση. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, πήρε υποτροφία για το Κέμπριτζ, και το 1885 επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας.

2. Του απαγόρευαν να μπει σε εργαστήρια. Λόγω καταγωγής, και ενώ βρισκόταν ήδη στο πανεπιστήμιο της Καλκούτα σαν καθηγητής Φυσικής, του απαγορευόταν να μπει στα εργαστήρια! Αυτός όμως δεν το έβαλε κάτω, αφιερώθηκε στο έργο του και διεξήγαγε όλα τα πειράματα στο σπίτι του, ένα μικρο διαμέρισμα στην Καλκούτα, όπου διατηρούσε και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τα πειράματα. Αν και ήταν θύμα φυλετικών διακρίσεων, αφιερώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στην έρευνα.

3. Ήταν ο πατέρας πολλών εφευρέσεων. Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη μετάδοση των ραδιοκυμάτων, την ίδια περίοδο που ο Ιταλός Γουλιέλμο Μαρκόνι είχε επιδοθεί σε πειράματα για την ανάπτυξη ραδιοτηλεγραφικού συστήματος. Θεωρείται επίσης από πολλούς ως εφευρέτης της ασύρματης τηλεγραφίας, ένα χρόνο προτού ο Μαρκόνι επιχειρήσει να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή του.

4. Ανέδειξε ότι τα φυτά αισθάνονται τον πόνο! Μία από τις πιο σημαντικές του συμβολές στην επιστήμη είναι η προσέγγισή του στις “ιδιαιτερότητες” των φυτών. Απέδειξε ότι τα φυτά μπορούν “αισθανθούν” τον πόνο, και απέδειξε τη σχέση του κλιματικών συνθηκών και του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη των φυτών. Απέδειξε μέσα από ένα μεγάλο κύκλο πειραμάτων, ότι τα ζώα και τα φυτά μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι τα φυτά έχουν πάρα συναισθήματα και αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως είναι το φως, το κρύο ή η θερμότητα. Βοήθησε σημαντικά να εξελιχθεί η γεωργία, και έδειξε τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές καλλιέργειες.

5. Κι όμως, υπάρχει ακόμη και κρατήρας στη Σελήνη, που φέρει το όνομά του!

158η επέτειος από τη γέννηση του Jagadish Chandra Bose (Τζαγκντίς Τσάντρα Μπός) και η Google του αφιερώνει το Doodle.

Τεχνολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα