Site icon NewsIT

Λιγότερη ενέργεια για τα δίκτυα επικοινωνιών στην Ελλάδα

15.03.2012 | 10:18
Λιγότερη ενέργεια για τα δίκτυα επικοινωνιών στην Ελλάδα

Η κατανάλωση ενέργειας στον χώρο των δικτύων και data centers αποτελεί το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Και συνεχώς αυξάνεται, καθώς επεκτείνονται συνεχώς τα δίκτυα και αυξάνονται οι χρήστες. Ερευνητική προσπάθεια στοχεύει σε μείωση 50% για την εξοικονόμηση ρύπων αλλά και χρημάτων.

Το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης είναι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας, μιας χώρας όπως η Πολωνία. Στην χώρα μας,  το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε) υιοθετώντας πράσινες τεχνικές, καταγράφει την ενέργεια που καταναλώνεται στο ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο της χώρας. Και προτείνει λύσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Συγχρόνως σχεδιάζει και προωθεί εργαλεία τηλεδιασκέψεων στοχεύοντας στην μείωση των μετακινήσεων του προσωπικού της ΕΔΕΤ. Με αυτές τις οικολογικές τεχνολογίες δικτύου, θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των μελών της ελληνικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και θα εξοικονομηθούν πόροι.
«Η ΕΔΕΤ διαθέτει μια μεγάλη δικτυακή και υπολογιστική υποδομή η οποία συνεπάγεται σημαντική κατανάλωση ενέργειας. Όσο μπορούμε να μειώσουμε την ενέργεια αυτή που καταναλώνουμε μελλοντικά τόσο προς όφελος θα είναι για την Ελλάδα» μας είπε ο κ. Αναστάσιος Ζαφειρόπουλος, Μηχανικός Δικτύων.
Eνα τα σημαντικά έργα που συμμετέχει το ΕΔΕΤ (green.grnet.gr), το  Econet, στοχεύει να αναπτύξει μηχανισμούς που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας από τα δίκτυα στο 50% βραχυπρόθεσμα και 80 % μακροπρόθεσμα.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version