Site icon NewsIT

Μόνο οι μισές φορητές συσκευές παγκοσμίως προστατεύονται από το ψηφιακό έγκλημα!

10.11.2016 | 07:05
Μόνο οι μισές φορητές συσκευές παγκοσμίως προστατεύονται από το ψηφιακό έγκλημα!

Έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι οι μισές φορητές συσκευές παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του ψηφιακού εγκλήματος και των κακόβουλων απειλών λόγω έλλειψης επαρκούς προστασίας.

Η έρευνα, που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για να υποστηρίξει την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης της Europol για το Mobile Κακόβουλο Λογισμικό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα Ψηφιακής Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab με στόχο να κατανοήσουμε καλύτερα πόση επίγνωση έχουν οι χρήστες σχετικά με τις διαδικτυακές απειλές που αντιμετωπίζουν και πώς προστατεύονται από τις απειλές αυτές.
Από τους 12.000 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα σε 21 χώρες διαπιστώσαμε ότι μόνο το 57% των tablet στην Ευρώπη έχουν εγκατεστημένη μια λύση ασφάλειας, μέγεθος το οποίο πέφτει στο 53% όταν πρόκειται για smartphones. Οι Ευρωπαίοι τείνουν να προστατεύουν τους υπολογιστές τους (89%) περισσότερο από τις φορητές συσκευές τους, εσφαλμένη κρίση όταν αναλογιστεί κανείς πόσες σημαντικές και προσωπικές πληροφορίες βρίσκονται αποθηκευμένες στις φορητές συσκευές στις μέρες μας.
Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση της ανάγκης για προστασία των φορητών συσκευών τους με μια λύση ασφάλειας. Ενώ το 54% των Ευρωπαίων χρηστών πιστεύει ότι επιτραπέζιοι και οι φορητοί υπολογιστές του χρειάζονται σίγουρα λογισμικό ασφάλειας, μόνο το 42% αυτών πιστεύει το ίδιο όταν πρόκειται για smartphones και tablets. Στην πραγματικότητα, ένα ανησυχητικό ποσοστό Ευρωπαίων χρηστών (20%) δεν έχει καν πλήρη επίγνωση για το mobile κακόβουλο λογισμικό.
Μερικοί – αλλά αναμφισβήτητα πολύ λίγοι – χρήστες προσπαθούν να προστατεύσουν τις φορητές συσκευές τους. Ωστόσο, οι χρήστες περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία αυτή στη χρήση κωδικών πρόσβασης. Το 75% των Ευρωπαίων χρηστών έχει έναν κωδικό πρόσβασης στους υπολογιστές του και το 63% προστατεύει το smartphone του με τον τρόπο αυτόν. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό επειδή, ενώ οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί να προστατεύουν τη φυσική συσκευή από το να χρησιμοποιηθεί από ανεπιθύμητους άλλους, δεν προσφέρουν καμία προστασία από κακόβουλο λογισμικό, απάτη ή spear phishing επιθέσεις, τα οποία μπορεί να συμβούν όταν οι ανυποψίαστοι χρήστες έχουν τις συσκευές τους στα χέρια τους. Μόνο το 40% των Ευρωπαίων καταναλωτών προστατεύει τις φορητές συσκευές του και με κωδικό πρόσβασης και με λύση ασφάλειας, αφήνοντας πάνω από τις μισές φορητές συσκευές παγκοσμίως ευάλωτες στο έγκλημα.
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά λαμβάνοντας υπόψη τον πολλαπλασιασμό των online κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι φορητές συσκευές και οι χρήστες τους. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους είναι απλά μια συνέπεια των online δραστηριοτήτων των ανθρώπων και του γεγονότος ότι αποθηκεύουν και ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω των φορητών τους συσκευών καθημερινά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μεταξύ των Ευρωπαίων που είχαν αντιμετωπίσει ψηφιακές απειλές, το 12% είχε αντιμετωπίσει «μόλυνση» του Android smartphone του, ενώ το 22% είχε αντιμετωπίσει υποκλοπή των στοιχείων του μέσω του Android smartphone του.
Ο Victor Yablokov, Head of Mobile Product Line της Kaspersky Lab, δήλωσε:
“Οι φορητές συσκευές αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Δεν κατέχουν μόνο σημαντικές πληροφορίες, αλλά πρόκειται για την πύλη μας σε υπηρεσίες όπως το online banking, το email, η κοινή χρήση φωτογραφιών, η επικοινωνία με τους αγαπημένους μας και ακόμη περισσότερες. Η μη προστασία των συσκευών αυτών δεν αποτελεί επιλογή αν θέλουμε να προστατεύσουμε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για μας. Με τις μισές όμως μόνο φορητές συσκευές να προστατεύονται αποτελεσματικά, υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να θεωρούμαστε ασφαλείς από τις ψηφιακές απειλές.
Στην Kaspersky Lab, θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν επίγνωση των κινδύνων στους οποίους εκθέτουν τον εαυτό τους. Όσο πιο πολλές τεχνολογικές γνώσεις αποκτούν, τόσο πιο προετοιμασμένοι είναι για τον online κόσμο και τους κινδύνους που αυτός φέρνει μαζί του”
Για να βοηθήσει τους χρήστες να προστατεύουν τις φορητές συσκευές τους από το ψηφιακό έγκλημα, η Kaspersky Lab έχει αναπτύξει τη λύση Kaspersky Internet Security for Android. Προστατεύει smartphones και tablets από επικίνδυνες εφαρμογές και ιστοσελίδες, διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής του χρήστη χάρη στο φιλτράρισμα κλήσεων και κείμενων και η λειτουργία αντικλεπτικής προστασίας προστατεύει την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη σε περίπτωση που η συσκευή του χαθεί ή κλαπεί.
Το mobile κακόβουλο λογισμικό είναι επίσης το θέμα της εκστρατείας της Europol για το φετινό Μήνα Ψηφιακής Ασφάλειας, την ετήσια εκστρατεία της ΕΕ που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές της ψηφιακής ασφάλειας, την προώθηση της ψηφιακής ασφάλειας μεταξύ των πολιτών και την παροχή σύγχρονων πληροφοριών ασφάλειας μέσω εκπαίδευσης και ανταλλαγής ορθών πρακτικών.
Tags:

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version