Τεχνολογία

Νέο laptop; Δες τα προγράμματα που πρέπει να εγκαταστήσεις!

Μόλις έκανες unboxing το νέο σου laptop -με γεια! Πατάς το πλήκτρο ενεργοποίησης και σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκεσαι στο γνώριμο περιβάλλον των Windows το οποίο όμως μοιάζει πιο γυμνό από ποτέ! Αναμενόμενο, έτσι;

Ένα νέο laptop έρχεται άλλωστε με τα απολύτως απαραίτητα συν το bloatware (αναγκαίο κακό αλλά τι να κάνουμε…) που έχει επιλέξει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Μετά τις απαραίτητες αρχικές εκκαθαρίσεις λοιπόν, αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μετατρέψεις το σύστημα από laptop στο laptop σου. Πώς όμως θα το κάνεις και τι προγράμματα θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις; Έλα να τα δούμε.

Google Chrome/Mozilla Firefox

Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να φροντίσεις είναι ο browser. Εδώ θα μας επιτρέψεις να κάνουμε τη μοναδική εξαίρεση στο παρόν κείμενο και να σου προτείνουμε όχι μία αλλά δύο εφαρμογές. Ο Chrome είναι η πρώτη εξ αυτών και παρ’ ότι η εποχή που ήταν ο ταχύτερος και ελαφρύτερος browser έχει παρέλθει, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρά με τις λοιπές υπηρεσίες της Google τον καθιστά βασική επιλογή πολλών. Εναλλακτικά υπάρχει ο Firefox ο οποίος αν και έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μία τίμια πρόταση. Φυσικά έχεις τη δυνατότητα να μην ασχοληθείς με κανέναν εκ των δύο και να χρησιμοποιήσεις τον Edge που θα βρεις ήδη εγκατεστημένο στα Windows. Ο διάδοχος του Internet Explorer δεν έχει καμία σχέση μαζί του καθώς βασίζεται στο Chromium project, είναι σβέλτος, σχετικά ελαφρύς και προσφέρει σπουδαίες δυνατότητες παραμετροποίησης.

Spotify

Συνεχίζουμε με την ψυχαγωγία σου και εδώ, το Spotify αποτελεί πρακτικά μονόδρομο. Η εφαρμογή για PC δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνη που… τρέχει σε μόνιμη βάση στο smartphone σου. Τουναντίον θα συνδεθείς με τον λογαριασμό σου και θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις μέχρι και τη μονάδα απ’ όπου θες να παίξει η μουσική που έχεις επιλέξει. Το Spotify για τον υπολογιστή σου είναι αρκετά ελαφρύ, κάτι που σημαίνει πως όπως και στο κινητό, θα μπορείς να το έχεις μονίμως ανοιχτό χωρίς προβλήματα.

Microsoft 365 (Office)

Στο θέμα του Office, αν και θεωρητικά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με μία δωρεάν σουίτα εφαρμογών, θα σου προτείναμε να επενδύσεις στη λύση της Microsoft. Το Microsoft 365 έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει το Microsoft Office, όχι μόνο στα λόγια (βλ. branding) αλλά και στην πράξη, με το προϊόν να έχει μετατραπεί σε υπηρεσία. Στο πλαίσιο της τελευταίας θα κληθείς να πληρώνεις ετήσια συνδρομή αλλά πίστεψέ μας, μπροστά στην ευκολία που θα απολαμβάνεις, αξίζει.

Dashlane

Στην εποχή που η ζωή μας εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό κόσμο, θα πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σου την ασφάλεια των προσωπικών σου δεδομένων. Ξέχνα λοιπόν τον κωδικό πρόσβασης που συνήθιζες να χρησιμοποιείς για χρόνια σε κάθε πλατφόρμα και εφαρμογή, από τα Windows μέχρι το email σου και άφησε τους ειδικούς να σε βοηθήσουν. Λέγοντας «ειδικούς» εννοούμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών όπως το Dashlane το οποίο κατά γενική ομολογία είναι το καλύτερο στην κατηγορία του. Μακράν η καλύτερη ετήσια συνδρομή που θα πληρώνεις.

Viber

Ναι, ΟΚ, το Viber δεν είναι ακριβώς απαραίτητο για να κάνεις τη δουλειά σου σαν άνθρωπος στο καινούριο σου laptop, όμως θα σε γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου όταν βρίσκεσαι μπροστά από την οθόνη. Καθώς οι φίλοι σου θα σου στέλνουν μηνύματα στην πλατφόρμα, εσύ θα αναγκάζεσαι να εναλλάσσεσαι μεταξύ laptop και smartphone, κάτι που μοιραία θα έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητά σου να βυθιστεί στα τάρταρα. Βάλε λοιπόν το Viber (ή το WhatsApp) στο PC σου και καθάρισε!

Steam

Αν προτίθεσαι να χρησιμοποιήσεις το laptop σου και για gaming, τότε μην αμελήσεις να εγκαταστήσεις το Steam. Η λύση της Valve αποτελεί εδώ και χρόνια τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο στο PC gaming, αφού ό,τι κι αν έχουν δοκιμάσει οι ανταγωνιστές της (βλ. Epic, Microsoft κ.α.) δεν τους έχει αποφέρει παρά ένα εξαιρετικά μικρό κομμάτι της πίτας της αγοράς. Με σκανδαλώδεις εκπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το Steam θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις τα παιχνίδια που έχεις βάλει στο μάτι με ελάχιστο κόστος.

VLC Media Player

Όσον αφορά στην αναπαραγωγή πολυμέσων, θα μπορούσες να κάνεις τη δουλειά σου και με τον media player των Windows. Θα αναρωτηθείς τώρα τι να τον κάνεις τον media player στην εποχή του streaming, όμως υπάρχει και κόσμος που έχει τις ταινίες του αποθηκευμένες σε φυσική ή ψηφιακή μορφή. Ο VLC Media Player είναι πάντως ένα φοβερό εργαλείο με σπουδαίες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων του συγχρονισμού υποτίτλων μεταξύ άλλων.

CapCut

Αν τέλος αρέσκεσαι στη δημιουργία βίντεο, το CapCut είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή για να μην εξαρτάσαι από την Adobe για το Premiere. Διαθέτει όσες επιλογές χρειάζεσαι για να στήσεις από το μηδέν τα δικά σου βίντεο, προκειμένου να τα ανεβάσεις σε YouTube, TikTok κ.α. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση (αν προέρχεσαι από τον κόσμο του Premiere δεν θα έχεις κανένα θέμα να εγκλιματιστείς), αρκετά ελαφρύ και χωρίς κρυφές χρεώσεις. Με μία λέξη, όνειρο.

Τεχνολογία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα