Τεχνολογία

Ο CΙΤO του ΟΤΕ μιλάει αποκλειστικά στο newsit.gr για το COSMOTE HACKATHON

Με αφορμή το COSMOTE Hackathon το newsit.gr μίλησε με τον Γιώργο Αθανασόπουλο, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ

Καταρχάς, τι είναι «HACKATHON»;
Τα Hackathons είναι Μαραθώνιοι διαγωνισμοί ανάπτυξης εφαρμογών, mobile ή web. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις Hack και Marathon. Όταν μιλάμε για hack αναφερόμαστε βεβαίως στον ερευνητικό προγραμματισμό και όχι σε κακόβουλες ενέργειες. Στους διαγωνισμούς αυτούς, λοιπόν, οι συμμετέχοντες καλούνται να υλοποιήσουν και να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις λύσεις ή εφαρμογές τους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη δική μας περίπτωση, το διάστημα αυτό είναι 24 ώρες.
Τα Hackathons είναι ευρέως διαδεδομένα στο εξωτερικό και είναι μια καλή ευκαιρία για νέους ανθρώπους, που αγαπούν την τεχνολογία, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους, για να κάνουν πράξη τις ιδέες που έχουν και να βελτιώσουν τη ζωή μας στη νέα ψηφιακή εποχή.
 
Γιατί διοργανώνει η COSMΟTE το COSMOTE HACKATHON;
Στην COSMOTE πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους με την τεχνολογία και την καινοτομία. 
Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι με ταλέντο, γνώσεις και αγάπη για την τεχνολογία, που γεννούν καθημερινά εξαιρετικές ιδέες. Τις περισσότερες από αυτές, όμως, δεν τις μαθαίνει ποτέ κανείς. Με το COSMOTE HACKATHON θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να μοιραστούν τις ιδέες τους με όσους θέλουν πραγματικά να τις ακούσουν, και, γιατί όχι, να τις αξιοποιήσουν. 
 
Ποια είναι τα οφέλη για τους συμμετέχοντες;
Πέρα από τα όποια χρηματικά οφέλη, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό κέρδος για κάθε συμμετέχοντα είναι η εμπειρία. Η εμπειρία της συνεργασίας με ταλαντούχους ανθρώπους, της συναναστροφής με καταξιωμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, και φυσικά η εμπειρία της κεντρικής εκδήλωσης του COSMOTE HACKATHON που είναι ένας μαραθώνιος για το πνεύμα, μια μεγάλη γιορτή καινοτομίας. 
Πέρα από την εμπειρία, η 1η ομάδα θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους €5.000, η 2η ομάδα θα κερδίσει δώρα προηγμένης τεχνολογίας από τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και η 3η ομάδα δωροεπιταγές ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Ανεξάρτητα από τις επιλογές της επιτροπής, μια ομάδα θα επιλεγεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να παρακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο εξάμηνο σεμινάριο εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και mentoring στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ.
Και βέβαια, όπως είπα, οι συμμετέχοντες στο COSMOTE HACKATHON  θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες τους με ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται να τις ακούσουν, και πιθανά να τις αξιοποιήσουν. 
 
Ποια είναι η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής για όποιον ενδιαφέρεται και πώς θα αναδειχθούν οι νικητές; 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ατομικά ή ως ομάδα 2-5 ατόμων στο cosmotehackathon.gr, έως τις 14 Απριλίου. Τις αιτήσεις θα αξιολογήσει ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη της COSMOTE και ακαδημαϊκούς, η οποία θα προκρίνει τους συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση. Στη συνέχεια θα προκύψουν οι συμμετέχοντες στην τελική φάση του COSMOTE HACΚATHON, που θα διεξαχθεί στις 13 & 14 Μαΐου, στην ΟΤΕΑcademy. Εκεί οι φιναλίστ θα κληθούν να δουλέψουν για 24 ώρες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προκειμένου να ολοκληρώσουν και να υποβάλουν την πρότασή τους. Μαζί τους θα βρίσκονται εξειδικευμένοι μέντορες από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα για να τους προσφέρουν πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση.
 
Μέσα από τα COSMOTE HACKATHON αναζητάτε τεχνολογικές λύσεις/εφαρμογές για τη νέα ψηφιακή εποχή. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή;
Σύμφωνα με τον δείκτη DESI, που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε 26οι μεταξύ των 28 χωρών σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ανάπτυξη. Δεν θα σταθώ στο ότι είμαστε πίσω, με βάση τους αριθμούς. Προτιμώ να το δω ως πρόκληση, ως ευκαιρία, για να ενώσουμε δυνάμεις, να προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός. 
 
Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Το δυσκολότερο κομμάτι στον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι η ίδια η απόφαση για αλλαγή. Όμως η απόφαση αυτή δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα επιβίωσης. Οι επαναστατικές τεχνολογίες που έρχονται, έχουν τη δύναμη να θέσουν εκτός αγοράς ακόμα και παραδοσιακούς παίκτες. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, κανένας τομέας ή οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να τολμήσει να αλλάξει.
Για να γίνει πράξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δεν αρκεί μια απλή ψηφιοποίηση διαδικασιών. Απαιτείται αλλαγή δομών και ανασχεδιασμός διαδικασιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου το ΙΤ αφήνει πίσω τον υποστηρικτικό ρόλο που είχε τα τελευταία χρόνια και εξελίσσεται σε έναν ενεργό και εξωστρεφή «συνέταιρο» όλων των Business Units μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.
 
Πώς προχωρά ο Όμιλος ΟΤΕ στη νέα ψηφιακή εποχή;
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι enabler του ψηφιακού μετασχηματισμού, φτιάχνοντας τις  τηλεπικοινωνιακές υποδομές του μέλλοντος, πάνω στις οποίες θα «τρέχουν» όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες, και διαθέτοντας προηγμένες λύσεις ICT, που μπορούν να αλλάξουν τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις «από μέσα», ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αποδοτικότερα και με χαμηλότερο κόστος.
Και βέβαια, ο Όμιλος ΟΤΕ επιδιώκει να γίνει ο ίδιος παράδειγμα digital transformation. Με γνώμονα την καλύτερη εμπειρία του πελάτη, ψηφιοποιoύμε τις διαδικασίες μας με στόχο την απλοποίηση και τον αυτοματισμό τους και δημιουργούμε νέους προσωποποιημένους τρόπους επικοινωνίας με τον πελάτη, με νέα διαδραστικά μέσα και δυνατότητες που θα τον διευκολύνουν στην καθημερινότητά του. Το κυριότερο όμως είναι ότι αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι, η κουλτούρα μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε. Γινόμαστε ψηφιακοί εργαζόμενοι και ψηφιακοί πολίτες. Το COSMOTE HACKATHON είναι μία από τις δράσεις μας που αποδεικνύουν αυτή τη στροφή στην ψηφιακή κουλτούρα, μια κουλτούρα που επιτάσσει το ανοιχτό μυαλό, τον πειραματισμό, την επένδυση, υλική και ηθική, σε νέες ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο.  
 
Τεχνολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα