Τέλος στο νομοσχέδιο SOPA, για τη λογοκρισία στο internet, βάζει ο Barack Obama
Βλέποντας τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο από πολλές μεγάλες ιστοσελίδες όπως είναι η Wikipedia, το Mozilla και πολλές άλλες, κατά του νομοσχεδίου SOPΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να το στηρίξει.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήταν η εξής:
“Δεν υποστηρίζουμε τη νομοθεσία που μειώνει την ελευθερία έκφρασης και υπονομεύει το Internet“
Έτσι με την απόσυρση του SOPA, τουλάχιστον για την ώρα το διαδίκτυο παραμένει ελεύθερο χωρίς λογοκρισία, πράγμα που φαίνεται να μην αρέσει και πολύ σε όσους το υποστήριζαν δηλαδή στις εταιρίες από τον χώρο της ψυχαγωγίας όπως η Entertainment Software Association και η Motion Picture Association of America
Για όσους δεν γνωρίζουν, το νομοσχέδιο SOPΑ ή Stop Online Piracy Act κατατέθηκε στη Βουλή από το ρεπουμπλικάνο βουλευτή Lamar S. Smith και σύμφωνα με αυτό, οι αρχές μπορούν να θέτουν εκτός λειτουργίας τα sites που περιλαμβάνουν υλικό προστατευόμενο από copyright καθώς και τα sites που έχουν links προς άλλες ιστοσελίδες που περιέχουν παράνομο υλικό. Σα να λέμε δηλαδή οτι θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τη μηχανή αναζήτησης της Google ή το Bing σε περίπτωση που εμφάνιζαν στα αποτελέσματα ιστοσελίδες με πειρατικό περιεχόμενο.
Εκτός όμως από το SOPA υπάρχει ακόμα ένα παρόμοιο νομοσχέδιo με το όνομα Protect IP, που αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα και το οποίο θέλει να σταματήσει την πειρατεία στο Διαδίκτυο με το να μην εμφανίζει αποτελέσμα ιστοσελίδων που φαίνεται οτι διακινούν κλεμμένο περιεχόμενο ενώ παράλληλα θα επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρίες να κάνουν μηνύσεις στις ιστοσελίδες αυτές σε περίπτωση που παραβιάζονται τα δικαιώματα.
Όπως φαίνεται όμως ούτε αυτό το νομοσχέδιο θα έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Obama αφού στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται οτι “Κάθε διάταξη που καλύπτει μεσάζοντες του Διαδικτύου, όπως μηχανές αναζήτησης, δίκτυα διαφήμισης ή μηχανισμούς πληρωμών, θα πρέπει να είναι διαφανής και να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επιτρέψει την αδικαιολόγητη αύξηση προσφυγών που θα αποθάρρυναν την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων”