Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν προβολέα που θα χωρά στην τσέπη μας!
Θα μπορείτε να τον ενσωματώσετε στον φορητό υπολογιστή, στο κινητό σας , σε μια συσκευή MP3 ακόμη και στο αυτοκίνητό σας.
Η ανακάλυψη του νανο-προβολέα θα βγει στην αγορά στο τέλος του 2011 και θα είναι μικρότερος από μια πιστωτική κάρτα.
Η επαναστατική τεχνολογία αναπτύχθηκε από την εταιρία-τεχνοβλαστό (spin-off) Lemoptix της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), η οποία έχει την έδρα της στο Πάρκο Επιστήμης του πανεπιστημίου και έχει αντλήσει ήδη επενδυτικά κεφάλαια 1,4 ελβετικών φράγκων για να προχωρήσει στο έργο της.
Ο νανο-προβολέας αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές εφαρμογές στην αυτοβιομηχανία (τα αυτοκίνητα θα μπορούν να προβάλλουν πληροφορίες απευθείας πάνω στο παρμπρίζ σχετικά με την ταχύτητα, δεδομένα GPS κ.α.) και στην ιατρική (πληροφορίες θα μπορούν να προβάλλονται πάνω στον ασθενή στη διάρκεια μιας εγχείρησης και ο χειρουργός δεν θα χρειάζεται να γυρνάει το κεφάλι του για να δει κάποια οθόνη δίπλα του).
Το 2012 ο προβολέας θα κυκλοφορήσει για καταναλωτικές εφαρμογές. Η Lemoptix ήδη σχεδιάζει και μια διαδραστική εφαρμογή, όπου ο θεατής θα μπορεί να αγγίζει την προβαλλόμενη εικόνα και να αλλάζει έτσι το μέγεθός της.
Πως δουλεύει ο προβολέας – τσέπης
Ο προβολέας, που παράγει φωτεινές υψηλής ποιότητας εικόνες, επιτρέπει την προβολή εγγράφων και βίντεο σε τοίχο με τον ίδιο τρόπο όπως τα μεγαλύτερα “αδελφάκια” του. Ο προβολέας δουλεύει από μια ελάχιστη απόσταση μισού μέτρου και μπορεί να προβάλλει εικόνες σε μια επιφάνεια ανάλογη μιας οθόνης 15 ιντσών. Το μέγεθος της προβαλλόμενης εικόνας είναι δυνατό να προσαρμοστεί, χωρίς η μεγέθυνση να οδηγεί σε απώλεια ποιότητας. Ο προβολέας επίσης χρησιμοποιεί γύρω στο 30% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την τωρινή τεχνολογία προβολέων matrix ή LED.
Ο συγκεκριμένος ελβετικός μικρο-προβολέας, χρησιμοποιεί μικροσκοπικά κάτοπτρα πάχους μικρότερου του ενός χιλιοστού το καθένα. Τοποθετημένα πάνω σε ένα δίσκο πυριτίου, αντανακλούν κόκκινες, μπλε και πράσινες ακτίνες λέιζερ, που μπορούν να σαρώσουν μια επιφάνεια μέχρι 20.000 φορές το δευτερόλεπτο.