Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησαν ερευνητές στις ΗΠΑ που έκαναν γνωστό ότι δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από την πτώση του χιονιού.
Η συγκεκριμένη συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και που υπόσχεται ότι θα μας κάνει να ξεχάσουμε τις μπαταρίες , είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, ενώ προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.
Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας “Nano Energy”, ονόμασαν τη συσκευή «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG). Η συσκευή, που παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να παράγει 0,2 ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές, το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Η σιλικόνη της συσκευής, από την άλλη, είναι αρνητικά φορτισμένη. Όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, δημιουργείται ηλεκτρισμός. Οι ερευνητές δοκίμασαν μια μεγάλη γκάμα υλικών και κατέληξαν ότι η σιλικόνη είναι η καλύτερη για να παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό, όταν «συναντιέται» με το χιόνι που πέφτει πάνω της.
Οι ερευνητές πάτησαν πάνω στο δεδομένο ότι περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με χιόνι το χειμώνα, μια εποχή κατά την οποία τα ηλιακά πάνελ συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτά, ώστε να βελτιώσει την απόδοση τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως όταν χιονίζει. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα και σε άλλα χειμερινά σπορ, καθώς επίσης για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς φορετών συσκευών χειρός για χειμερινούς αθλητές και άλλους.