Site icon NewsIT
10:19 | 03.04.18

Στιβ Βόζνιακ: «Γιατί όχι στην Ελλάδα η επόμενη Apple, το Facebook ή η Google»

Στιβ Βόζνιακ Apple
Newsit Newsroom

Τη βεβαιότητα ότι το επόμενο Facebook ή Google θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ακόμη και σε χώρες υπό οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, εκφράζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ (Steve Wozniak).

Για την ακρίβεια, όπως λέει ο Στιβ Βόζνιακ, ελπίζει αυτό να γίνει κάποια στιγμή. Και εταιρίες όπως η Apple, το Facebook ή η Google να ιδρυθούν σε χώρες που γνώρισαν την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα.

«Ευφυείς άνθρωποι υπάρχουν παντού και τα εργαλεία για την ανάπτυξη λογισμικού είναι επίσης πανταχού διαθέσιμα, οπότε “φυσικά και θα μπορούσε” να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη εταιρία, που θα δημιουργούσε, π.χ. στον χώρο της επικοινωνίας, κάτι ικανό να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλό», λέει ο άνθρωπος που ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στιβ Τζομπς.

Ο Στιβ Βόζνιακ είναι γνωστός και με τα προσωνύμια “Woz”, “Ο θαυμαστός μάγος του “Woz” και “iWoz” – Έχει δημιουργήσει τον “Apple I”, ευρέως αποδεκτό ως τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή του κόσμου

Ο Στιβ Βόζνιακ εξηγεί γιατί δεν φοβάται πλέον την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τους φόβους που είχε εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν, συμμεριζόμενος αντίστοιχες θέσεις του αείμνηστου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ και του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ.

Εκτιμά ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, που αναμένεται να ανακύψουν την επόμενη δεκαετία στη σχέση τεχνολογίας-κοινωνίας, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δεκαετίες για να διορθωθούν -παρότι όπως χαρακτηριστικά λέει, “ο κόσμος είναι ορθάνοιχτος στη διόρθωσή τους”.

Κατά τον Στιβ Βόζνιακ, σε μια εποχή που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica και του Facebook έχουν αναδυθεί στον παγκόσμιο διάλογο, η κατάσταση ολοένα περισσότερο προσομοιάζει με παιχνίδι τύπου “Rooting for Your Home Team”. Δηλώνει μη πολιτικοποιημένος, εξηγώντας ότι έχει υιοθετήσει αυτή την αρχή ήδη από την ηλικία των 20 ετών, όταν αποφάσισε να μην ψηφίζει καν.

Όλη η συνέντευξη του Στίβεν Βόζνιακ

Θα μπορούσαν εταιρίες όπως η Apple ή το Facebook ή η Google να ιδρυθούν ακόμη και σε μικρές χώρες που διέρχονται οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα για παράδειγμα;

Φυσικά και θα μπορούσαν! Για την ακρίβεια, το ελπίζω! Διότι ευφυείς άνθρωποι βρίσκονται παντού και τα εργαλεία για λογισμικό υπάρχουν επίσης παντού. Ελπίζω ότι κάποιος θα καταλήξει σε ένα νέο σύστημα. Κάθε τόσο η συνολική μέθοδος επικοινωνίας αλλάζει και αυτή (η αλλαγή) θα μπορούσε να προέλθει από οπουδήποτε και να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλή. Τι θα μπορούσε να είναι καλό; Αν κάνεις ένα ακόμη Facebook, απλά κάνεις ένα ακόμη Facebook. Γιατί να μην κάνεις ένα Facebook, όπου οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα εισφέρουν τις πληροφορίες τους θα βγάζουν τα χρήματα, αντί να τα βγάζει όλα η εταιρία;

Ποια θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στις σχέσεις μεταξύ τεχνολογίας και κοινωνίας στην επόμενη δεκαετία;

Πω-πω! Λοιπόν, πολλή εμπιστοσύνη και αλήθεια και να μην γίνεται κατάχρηση στα προσωπικά μου δεδομένα… Να έχουμε πολύ μεγαλύτερη προστασία απέναντι σε κυβερνοεγκληματίες (cybercriminals) και κυβερνοαπατεώνες (cybercrooks), υπάρχουν τόσο πολλά που πρέπει να γίνουν! Μπορεί να χρειαστούμε νέους επεξεργαστές και νέα λειτουργικά συστήματα, μπορεί να χρειαστούμε τα πάντα νέα κάποια μέρα! Ο κόσμος είναι ορθάνοιχτος στο να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά ενδέχεται επίσης να πάρει δεκαετίες για να τα διορθώσουμε. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα.

Στο παρελθόν είχατε αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη σας τρόμαζε, αλλά δεν θα σας τρομάζει πια. Τι έχει αλλάξει;

Αλλαξε ότι απλά κάθισα κάτω και το σκέφτηκα, παρακινημένος από έναν-δύο καλούς ανθρώπους. Σκέφτηκα τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν, προτού η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντική από τους ανθρώπους και να τους ελέγχει (…) Και ήταν απλά γελοίο από την άποψη του μηχανικού, ότι αυτά τα πράγματα (ο έλεγχος των ανθρώπων από τις μηχανές) μπορεί ποτέ να συμβούν. Και επίσης σκέφτηκα ότι (κάποιοι) δρουν θαρρείς και ξέρουν πώς να είναι στο ανθρώπινο μυαλό. (Ενώ) ακόμη δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό, πώς είναι δομημένο. Ξέρουμε πόση πληροφορία επεξεργάζεται, ναι, αλλά δεν ξέρουμε πώς αυτή “συναρμολογείται”. Άρα όλες αυτές οι ιδέες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που με φόβιζαν έχουν εξαφανιστεί, έχουν φύγει, και μην φοβόσαστε!

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερη δημοκρατία, σε μια περίοδο που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica έχουν αναδυθεί στον δημόσιο διάλογο;

Λοιπόν, ποτέ δεν είχαμε πάρα πολλά σε σχέση με τη δημοκρατία. Αποδεικνύεται ότι είναι σαν παιχνίδι, πλευρά εναντίον πλευράς, σαν το “Rooting For Your Home Team” (σ.σ. δημοφιλές παιχνίδι). Αυτή είναι η πολιτική τουλάχιστον στη χώρα μoυ. (Για αυτό και) δεν με ενδιαφέρει. Είμαι μη πολιτικοποιημένος, έχω μια αρχή στη ζωή μου, που την έχω υιοθετήσει από όταν ήμουν 20 ετών, να μην ψηφίζω καν…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version