Τεχνολογία

Τα Smartphones στην αρένα

Με τι λειτουργικό να πάρω συσκευή;

Το κινητό τηλέφωνο που έχουμε στην τσέπη μας πλέον είναι στην πραγματικότητα ένας κανονικότατος μίνι υπολογιστής. Κι αν δεν έχουμε, θέλουμε. Αλλά ποιο να πάρεις; Τρεις είναι οι σημαντικότερες κατηγορίες smartphones ανάλογα με τα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν.
 
iPhone OS
Το λειτουργικό σύστημα του κινητού της Apple (και του iPod touch) είναι ένα εύχρηστο σύστημα αφού καταργώντας τις γραφίδες, χρησιμοποιώντας τις capacitive οθόνες και εμφανίζοντας τα πάντα με απλά εικονίδια και καθαρά γράμματα ο χρήστης μπορεί να το μάθει σε 10 λέπτα.
Έμαθε τον κόσμο να δουλεύει αλλιώς με το κινητό. Πήρε καιρό να ωριμάσει, και τώρα πλέον έχει και πολύ ισχυρό (και παρόμοιο) ανταγωνισμό, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να απολαμβάνει την κορυφή.
Η έκδοση 3 διόρθωσε τα περισσότερα σοβαρά προβλήματα των προηγούμενων. Με πάνω από 85.000 προγράμματα (applications) διαθέσιμα, είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στην τσέπη. Το UI εξακολουθεί να είναι το καλύτερο που υπάρχει. Το όλο design ξεχειλίζει ποιότητα.
Απο την άλλη είναι ένα «κλειστό» σύστημα. Δηλαδή τρέχει μόνο στο συγκεκριμένο –και πανάκριβο- μοντέλο μιας εταιρίας –και επομένως κληρονομεί όλα τα hardware προβλήματα (πχ –κακή φωτογραφική μηχανή). Εξακολουθεί να μην επιτρέπει αληθινό multitasking. Υπερβολικά πολύς κόσμος το έχει πάρει.

 
Android
Το λειτουργικό της Google που κυκλοφόρησε δειλά δειλά πέρσι –και τώρα μελέτες υποστηρίζουν πως θα φτάσει στο #2 της αγοράς (πίσω από το πανταχού παρόν –αλλά περιορισμένων smartphone δυνατοτήτων- Symbian της Nokia) το 2012. Πρόκειται για μια εφαρμογή αρκετά παρόμοια με του iPhone, αλλά πολύ πιο ανοιχτή σε «πείραγμα» από τους κατασκευαστές κινητών, τους δημιουργούς applications και τους ίδιους τους χρήστες. Επειδή οι συσκευές που το υποστηρίζουν αυξάνονται, θα το ακούς όλο και περισσότερο.
Εύχρηστο και πανεύκολο –όπως του iPhone-, με πολλά δωρεάν applications. Τρέχει ήδη σε ενδιαφέρουσες συσκευές –και έρχονται πολύ περισσότερες σύντομα. Επιτρέπει σε κάθε χρήστη να το παραμετροποιήσει διαφορετικά. Συνεργάζεται άψογα με τις online υπηρεσίες του Google (Gmail, GTalk κλπ).
Δεν έχουμε ακόμα πρόσβαση στα paid applications από την Ελλάδα. Δεν υποστηρίζει εγγενώς τα ελληνικά (αν και μεμονωμένες συσκευές τα έχουν).
Θα το βρείς, Στα HTC Magic και Tatoo, το Samsung Galaxy, και τα επερχόμενα Motorola Cliq και Droid, Sony Ericsson Xperia X10 και άλλα.
 
 
Windows Mobile
Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft για τις φορητές συσκευές είναι πλέον το πιο παλιό και δοκιμασμένο –αλλά προοριζόταν για εντελώς διαφορετική χρήση με γραφίδα και δεν ήταν καθόλου φιλικό στα δάχτυλα. Η νέα έκδοση βελτιώνει το αισθητικό μέρος του πράγματος εμφανίζοντας δυο νέες «αρχικές» οθόνες –αλλά είναι μόνο ένα επιφανειακό βήμα –τουλάχιστον μέχρι τα WinMo 7, το 2010
Καλός συγχρονισμός με το PC σου, η νέα «today» οθόνη είναι όμορφη και χρηστική. Πάρα πολλοί κατασκευαστές θα το χρησιμοποιήσουν, έτσι θα εμφανιστούν και φτηνότερες επιλογές. Το HTC HD2 που βλέπεις είναι ένα high-end εκπληκτικό πρώτο δείγμα.
Έχει ακόμα υπολείμματα του 6.1, κάποια κουμπιά είναι πολύ μικρά για να τα πετύχεις με το δάχτυλο. H «αγορά» των applications του είναι σε εμβρυικό στάδιο. Είναι ένα βήμα πίσω απ’ τον ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή.
Ακόμα κανένα στην αγορά, αλλά το HTC HD2 που έρχεται σύντομα μοιάζει εντυπωσιακό.
Τεχνολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα