Σάββατο, 16 Νοε.
16oC Αθήνα

Τεχνητή νοημοσύνη: Παραιτήθηκε από την Google ο επιστήμονας που άνοιξε τον δρόμο στο ChatGpt

Τεχνητή νοημοσύνη: Παραιτήθηκε από την Google ο επιστήμονας που άνοιξε τον δρόμο στο ChatGpt

Παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google ο Τζέφρι Χίντον, ο οποίος ήταν ένας από τους επιστήμονες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ο πρώην – πλέον – επιστήμονας της Google, ανέφερε πως τρόμαξε βλέποντας ορισμένα στοιχεία στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των AI chatbots.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», ανέφερε ο Χίντον.

Η συμβολή του Χίντον θεωρείται μεγάλη στην ανάπτυξη των νευρωνικών δικτύων, που είναι κομβικά για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα θεωρείται πως η τεχνολογία που ανέπτυξε το 2012 μαζί με 2 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ήταν καταλυτική για την τεχνητή νοημοσύνη όπως την ξέρουμε έως τώρα.

Ήταν τότε που η Google έδωσε 44 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει τη startup με τη νέα τότε τεχνολογία. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, αυτό το σύστημα άνοιξε το δρόμο για ακόμα πιο ισχυρά συστήματα για τεχνητή νοημοσύνη, όπως το πασίγνωστο πλέον chatgpt. Μάλιστα ο Χίντον έλαβε μαζί με τους 2 φοιτητές το το βραβείο «Turing», που συχνά αποκαλείται «το βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής», γι αυτή ακριβώς την τεχνολογία τους.

Τώρα όμως παραιτήθηκε από την Google λέγοντας πως θέλει να μιλά ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, και μάλιστα δηλώνει μετανιωμένος για τα όσα έφτιαξε.

“Παραιτήθηκα ώστε να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους από την AI χωρίς να πρέπει να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την Google”, έγραψε στο Twitter ο Τζέφρι Χίντον.

Όπως λέει, το συστήματα AI μπορούν να έχουν κινδύνους για τις θέσεις εργασίας, ενώ άλλοι επιστήμονες αναφέρουν πως ίσως είναι απειλή για την ανθρωπότητα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τhe New York Times, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα συνθέτοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι “δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθινό”.

“Είναι δύσκολο να δει κάποιος πώς μπορεί να εμποδίσει τους κακόβουλους χρήστες από το να τη χρησιμοποιήσουν για αρνητικούς λόγους”, σχολίασε.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το υπαλληλικό προσωπικό και να καταστεί μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς μαθαίνει νέες συμπεριφορές.

“Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει εξυπνότερο από τον άνθρωπο…λίγοι το πίστευαν. Αλλά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μακρινό. Νόμιζα ότι θα γινόταν σε 30 με 50 χρόνια, ίσως και περισσότερα. Προφανώς πλέον δεν πιστεύω κάτι τέτοιο”, είπε ο Χίντον στους New York Times.

«Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη δικαιολογία πως αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το είχε κάνει», έχει δηλώσει ο Χίντον.

 

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις