Τεχνολογία

Τι είναι το κεφαλούδι, το τόφου και η αβοκέτα που αναζήτησαν οι Έλληνες στην Google το 2024

Οι πρωτότυπες απορίες που έκλεψαν τις εντυπώσεις για ακόμα μια χρονιά

Τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των Ελλήνων για το 2024 παρουσίασε η Google, λίγες ημέρες πριν τελειώσει το έτος.

Στις ετήσιες λίστες του «Year in Search» της Google, οι Έλληνες είχαν πρωτότυπες απορίες και θέλησαν να μάθουν «ρωτώντας» την κορυφαία μηχανή αναζήτησης τι είναι κεφαλούδι, το τόφου και η αβοκέτα.

Παράλληλα, οι Έλληνες χρήστες αναζήτησαν γιατί «θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13», αλλά και γιατί «λέμε ψέματα την πρωταπριλιά».

Τι είναι το κεφαλούδι;

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το κεφαλούδι είναι μια πάπια με ασυνήθιστη εμφάνιση. Το αρσενικό έχει χοντρό άσπρο κεφάλι με μαύρο σώμα και γαλαζωπό «πρησμένο ράμφος», ενώ το σώμα του είναι ανοιχτόχρωμο καφέ και η μυτερή σκληρή ουρά του είναι συχνά ανασηκωμένη, δίνοντάς του μια χαρακτηριστική σιλουέτα.

Αρσενικά και θηλυκά έχουν το ίδιο μικρό μέγεθος, δεν ξεπερνούν τα 43-48 εκατοστά, όμως τα θηλυκά είναι γενικά πιο σκουρόχρωμα στο κεφάλι, με ανοιχτόχρωμα μάγουλα που τα διασχίζει μια σκούρα γραμμή, ενώ το σώμα τους έχει ξανθοκάστανο χρώμα.

Περπατούν με δυσκολία στη στεριά και σπάνια παρατηρούνται να πετούν κάνοντας μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις για τη μετανάστευση. Είναι όμως ταχύτατα στην κίνησή τους μέσα στο νερό, χρησιμοποιώντας για προώθηση την ιδιόμορφη ουρά τους.

Τα κεφαλούδια αναπαράγονται σε μικρά ρηχά έλη γλυκού ή υφάλμυρου νερού, τα οποία όμως συνδέονται με μεγαλύτερα υγροτοπικά οικοσυστήματα.

Το χειμώνα σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια, όμως την άνοιξη σκορπίζονται σε μικρές ομάδες για την ανεύρεση κατάλληλων περιοχών για αναπαραγωγή.
Το κεφαλούδι είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο, με παγκόσμιο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 15.000 άτομα. Η σημερινή κατανομή του είναι έντονα κατακερματισμένη, παρουσιάζοντας κυρίως δύο υποπληθυσμούς, ένα στη δυτική και ένα στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Ο δυτικός υποπληθυσμός είναι επιδημητικός και αποτελείται από περίπου 1000 άτομα που αναπαράγονται κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Αλγερία και στην Τυνησία. Ο ανατολικός πληθυσμός είναι μεγαλύτερος και μεταναστευτικός.

Τα κεφαλούδια γεννούν κυρίως στην Τουρκία, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος, παγκοσμίως, πληθυσμός τους με 200-300 ζεύγη, ενώ λιγότερα αναπαράγονται στη Ρωσία, στο Ιράν και περιστασιακά στη Ρουμανία.

Στις αρχές του αιώνα, ο πληθυσμός του κεφαλουδιού υπολογιζόταν σε πάνω από 100.000, ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά τα 4/5.
Κεφαλούδια φώλιαζαν στην Ιταλία, στην Κορσική, στο Μαρόκο, στην Ουγγαρία, στην Αλβανία και υπάρχουν αναφορές και για την Ελλάδα.

Από τη δεκαετία του ‘80 το κεφαλούδι εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο στους υγροτόπους της Μακεδονίας και της Θράκης σε μικρούς αριθμούς. Όμως από το 1990 έχει παρατηρηθεί μια κατακόρυφη αύξηση των πτηνών που επισκέπτονται τη χώρα μας, φτάνοντας το 1997 τον αριθμό ρεκόρ των 2.300 πουλιών στη Λίμνη Βιστωνίδα. Η προτίμησή τους για αυτή τη λίμνη είναι φανερή καθώς το σύνολο των πουλιών που έχουν παρατηρηθεί εκεί τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση ελάχιστα και μεμονωμένα άτομα στις λίμνες Ισμαρίδα και Κερκίνη.

Ακόμα δε γνωρίζουμε τι είναι αυτό που έλκει τα κεφαλούδια στη λίμνη Βιστωνίδα και μάλιστα σε συγκεκριμένες θέσεις της όπως το νοτιοανατολικό τμήμα όπου εκβάλλει ο ποταμός Τραύος. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα πουλιά προέρχονται από τη Τουρκία ή από τη Ρωσία.

Τι είναι το τόφου;

Το τόφου είναι ένα προϊόν που δημιουργείται από το γάλα σόγιας και παρασκευάζεται όπως το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κίνα κ.α) και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία ή την αυστηρή χορτοφαγία (veganism).

Κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη σκληρότητα και μπορείτε να το απολαμβάνετε με πολλούς τρόπους, π.χ. ψητό, ψητό στη σχάρα, τηγανητό και στον ατμό.

Τι είναι η αβοκέτα;

Η αβοκέτα είναι παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Ανωραμφιδών, που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι «Recurvirostra avosetta» και δεν περιλαμβάνει υποείδη. Ο λατινικός όρος Recurvirostra για το γένος, προέρχεται από τα συνθετικά recurvare «λυγίζω, κάμπτω» + rostrum «ράμφος» και παραπέμπει στο χαρακτηριστικό κυρτωμένο ράμφος του πτηνού. Η επιστημονική ονομασία avosetta «αβοκέτα» έχει βενετσιάνικη ρίζα και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο έργο του Αλντροβάντι Ορνιθολογία (1603). Πιθανολογείται ότι η ονομασία σχετίζεται με την ιταλική λέξη avvocato (=δικηγόρος), για να υπενθυμίζει τη μαυρόασπρη «στολή» του πτηνού, όπως ήταν ντυμένοι οι δικηγόροι της εποχής, αυτό όμως δεν έχει τεκμηριωθεί.

Η αγγλική λέξη pied στη λαϊκή ονομασία του είδους (Pied avocet), έχει μεταμεσαιωνική προέλευση (1350-1400) και προέρχεται από τη λέξη pie, που σημαίνει «δίχρωμος» και, μάλιστα, «ασπρόμαυρος», συσχετιζόμενη απόλυτα με το φτέρωμα του πτηνού. Άλλωστε, το ίδιο συνθετικό υπάρχει και σε άλλες αγγλικές λέξεις με παρόμοια σημασία, όπως λ.χ. magpie (=καρακάξα) ή pied horse (=άλογο με κηλίδες). Η λόγια ελληνική ονομασία του πτηνού ανώραμφος, παραπέμπει στο χαρακτηριστικό ράμφος του είδους, που «βλέπει» προς τα πάνω.

Το είδος περιγράφηκε από τον Λινναίο ως Recurvirostra Avosetta (Ιταλία, 1758), στο έργο του Systema Naturae. Το είδος εμφανίζει ευρύ φάσμα κατανομής στον Παλαιό Κόσμο (οικοζώνες: Παλαιαρκτική, Αφροτροπική, Ινδομαλαϊκή), με τα δυτικά όρια, στη μεν Ευρασία, στην περιοχή της Ιβηρικής, στη δε Αφρική, σε όλες τις παράκτιες περιοχές του Ατλαντικού, από το Μαρόκο μέχρι τη Νότια Αφρική. Τα ανατολικά όρια της επικράτειας εκτείνονται μέχρι τη Μογγολία και τη Σινική Θάλασσα. Προς το βορρά, οι περιοχές εξάπλωσης αρχίζουν από τη νότια Σκανδιναβία και τη νότια Σιβηρία.

Στην Ευρώπη, η αβοκέτα είναι πουλί αναπαραγωγής στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, τη νότια Σουηδία, την Εσθονία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Στην Ισπανία φωλιάζει τόσο στην ακτή και την ενδοχώρα. Είναι επίσης επιδημητική στη Σαρδηνία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Στην Αυστρία παρατηρούνται στη λίμνη Νόιζιντλ (Neusiedl), όπου το 2004 μετρήθηκαν περισσότερα από 500 ενήλικα πουλιά, αλλά η επιτυχία αναπαραγωγής τους ήταν ανησυχητικά χαμηλή. Επίσης, το Δέλτα του Βόλγα είναι μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές περιοχές αναπαραγωγής της αβοκέτας.

Αναλυτικά, οι σχετικές λίστες που δημοσίευσε η Google:

Τι είναι

  • Τι είναι το κεφαλούδι
  • Τι είναι το τόφου
  • Τι είναι η αβοκέτα
  • Τι είναι ο HIV
  • Τι είναι ο HPV
  • Τι είναι το άγρυπνο κώμα
  • Τι είναι το PTSD
  • Τι είναι το ξυλόλιο
  • Τι είναι ο στρεπτόκοκκος
  • Τι είναι η σύφιλη

Γιατί

  • Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13
  • Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
  • Γιατί αποκλείστηκε η Ολλανδία
  • Γιατί ιδρύθηκε το Λας Βέγκας
  • Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα
  • Γιατί το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ
  • Γιατί σκάνε οι ντομάτες
  • Γιατί γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη
  • Γιατί νυστάζω συνέχεια
  • Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά

Πότε

  • Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
  • Πότε αλλάζει η ώρα 2024
  • Πότε είναι της Αναλήψεως
  • Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2024
  • Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2024
  • Πότε είναι η Καθαρά Δευτέρα
  • Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2024
  • Πότε είναι το Black Friday 2024
  • Πότε ξεκινάει η ψηφιακή κάρτα εργασίας
  • Πότε είναι οι Ευρωεκλογές

Τεχνολογία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τεχνολογία: Περισσότερα άρθρα