Site icon NewsIT

«Το να φτάσεις στον πάτο δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστικό»

27.03.2012 | 19:15
«Το να φτάσεις στον πάτο δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστικό»

Ο σκηνοθέτης του Χόλυγουντ, Τζέιμς Κάμερον, επέστρεψε στην επιφάνεια της θάλασσας μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε στην «Τάφρο των Μαριανών» σε 11.000 μέτρα βάθος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό που αποτελεί και το βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Ο 57χρονος Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον του «Τιτανικού», του «Avatar» και άλλων μεγάλων χολιγουντιανών παραγωγών και παγκόσμιων εισπρακτικών επιτυχιών χρησιμοποίησε, την Κυριακή, ένα ειδικά σχεδιασμένο υποβρύχιο ονόματι «Deep Sea Challenger» για να καταδυθεί σε βάθος 11 χλμ στο φαράγγι Μαριάνα.
Παρέμεινε αρκετές ώρες στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, συλλέγοντας δείγματα για επιστημονικές έρευνες, ενώ τραβούσε φωτογραφίες και βίντεο με μια μικρή στερεοσκοπική κάμερα, ανθεκτική στην πίεση, με την οποία θα γυρίσει και το 3D ντοκιμαντέρ.

Φιλοδοξία του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σε βάθος 11 χιλιομέτρων, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο το 1960, προκειμένου να μοιραστεί με όλον τον κόσμο τις εμπειρίες που απέκτησε στο ταξίδι του.Από το σημείο της κατάδυσης, που βρίσκεται περίπου 350 χλμ νοτιοδυτικά της νήσου Γκουάμ, ο διάσημος σκηνοθέτης έστειλε μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι, «το να φτάσεις στον πάτο δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστικό».

Με το εγχείρημά του αυτό προσπαθεί να φωτίσει το «πέπλο» μυστηρίου που καλύπτει τη φήμη της, ως «Τάφρος των Μαριανών». Βρίσκεται στον βυθό του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού και είναι  120 φορές μεγαλύτερη από το Γκραν Κάνυον και το βάθος της είναι κατά 1,6 χλμ μεγαλύτερο από το ύψος του Έβερεστ.

Η πίεση στο βαθύτερο σημείο της εν λόγω τάφρου, στο «Challenge Deap», ανέρχεται σε περίπου 11.200 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο.Δεν είναι απλά η βαθύτερη αλλά και η περισσότερο απροσπέλαστη γωνιά της Γης για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μέχρι σήμερα, περισσότεροι έχουν περπατήσει στη Σελήνη παρά στο συγκεκριμένο σημείο.

Γι’ αυτό και η κατάδυση εκεί φαντάζει εξαιρετικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα εμπειρία όσο και πρόκληση. Εκτός του Τζέιμς Κάμερον και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, της Virgin o οποίος αναπτύσσει το βαθυσκάφος «Deep Flight Challenger», καθώς και ο Έρικ Σμιντ της Google, ο οποίος χρηματοδοτεί την ανάπτυξη διαφορετικού βαθυσκάφος από την εταιρεία DOER Marine, έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο να καταδυθούν σύντομα στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.
 

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version