Το twitter, οι ιστότοποι και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: τα νέα μέσα εμπόδισαν την επικοινωνία σχετικά με τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), υπογράμμισε ο ΠΟΥ.
Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης twitter μπορεί να χρησιμεύσει ως σύστημα συναγερμού για τις πανδημίες, σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τις εμφανίσεις της λέξης “γρίπη” στα μηνύματα μέσω twitter το 2009.
Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου City του Λονδίνου βρήκε περίπου 3 εκατομμύρια μηνύματα που ανέβηκαν στο twitter στα αγγλικά που περιείχαν τη λέξη “γρίπη” από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Αυτή η μελέτη παρουσιάστηκε σήμερα στο συνέδριο ECCMID στο οποίο συμμετέχουν περίπου 8.000 ειδικοί για μολυσματικές ασθένειες.
Οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν “αν αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σύστημα συναγερμού” προτού οι ασθενείς συμβουλευθούν το γιατρό τους, εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο η Πάτι Κόστκοβα, υπεύθυνη της έρευνας.
“Καθώς πρόκειται για ένα μέσο που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε να επιτρέπει μία άμεση επέμβαση” των υγειονομικών αρχών σε περίπτωση ανάγκης, εξηγεί η Κόστκοβα.
Η ομάδα της Κόστκοβα συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας στα ζητήματα πρόληψης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Κυρίως με το twitter το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα μπορούσε να αναγνωρίζει τις ανάγκες των επισκεπτών και να τους ενημερώνει καλύτερα για τα κέντρα βοήθειας ή για τους γιατρούς που βρίσκονται κοντά τους.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ειδικοί που συναντήθηκαν σήμερα στη Γενεύη κατηγόρησαν τα νέα μέσα ότι εμπόδισαν την επικοινωνία σχετικά με τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1).
Το twitter, οι ιστότοποι και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: τα νέα μέσα εμπόδισαν την επικοινωνία σχετικά με τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), υπογράμμισε ο ΠΟΥ και ένας ειδικός. Υπήρχαν “πληροφορίες, φήμες, υποθέσεις και επικρίσεις” σε πολλά μέσα, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΠΟΥ για τη γρίπη Κέιζι Φουκούντα.
“Τα παραδοσιακά μέσα” βασίστηκαν βέβαια σε πληροφορίες που τους έδιναν οι αρχές, αλλά και σε συζητήσεις, αμφιβολίες και πολεμικές για τη νέα γρίπη Α, όμως τα νέα μέσα κυριάρχησαν στην πληροφόρηση για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Φουκούντα και ανέφερε συγκεκριμένα το twitter, τα ιστολόγια και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Η Πάτι Κόστκοβα από τη μεριά της αναγνωρίζει ότι υπήρξαν πολλά ψεύτικα μηνύματα στο twitter, όμως πρόσθεσε ότι η μελέτη των μηνυμάτων στο twitter επιτρέπει στους ειδικούς να αναγνωρίζουν τις ανησυχίες της κοινής γνώμης και μπορεί να φανεί χρήσιμη στον εντοπισμό των αρχών μίας επιδημίας. Βέβαια, η Κόστκοβα υπογραμμίζει ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα εποπτείας παραμένουν τα καλύτερα για την παρακολούθηση επιδημιών.