Site icon NewsIT
09:28 | 25.03.21

25η Μαρτίου – Ναύπλιο: Δείτε την ταινία μικρού μήκους που ετοίμασαν μαθητές δημοτικού για την επανάσταση του 1821 (video)

25η Μαρτίου – Ναύπλιο: Δείτε την ταινία μικρού μήκους που ετοίμασαν μαθητές δημοτικού για την επανάσταση του 1821 (video)
Newsit Newsroom

Ο Νίκος Γαλάνης και η Νάντια Στρατή, εκπαιδευτικοί του 4ου και του 2ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου αντίστοιχα, μαζί με 16 μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, πριν από περίπου δύο μήνες αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Εν μέσω πανδημίας και με τις δυσκολίες και τα εμπόδια να είναι πολλά οι μικροί και οι μικρές πρωταγωνιστές/ριες κατάφεραν τελικά να ενσαρκώσουν σε μία ταινία διάρκειας περίπου 6 λεπτών με τίτλο: «Ελευθερία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», τους ήρωες και τις ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης με σκοπό να περάσουν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας.

Η ταινία ξεκινάει με τη γιαγιά Ελλάδα να αφηγείται σε τρία νέα παιδιά την ιστορία της. Τα παιδιά έχουν ακούσει για την Ελληνική Επανάσταση και για τα 200 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος ωστόσο ζητάνε από την γιαγιά Ελλάδα να τους δώσει περισσότερες πληροφορίες. Και κάπως έτσι ξεκινά ξετυλίγοντας το κουβάρι και πλέκοντας τη σημαία με γαλανόλευκο νήμα από μαλλί να τους διηγείται ποιοι πρωτοστάτησαν και ποιοι την βοήθησαν στο δρόμο προς την ελευθερία.

«Είμαστε στο Ναύπλιο, το καταλληλότερο σκηνικό νομίζω από οποιαδήποτε πόλη στην Ελλάδα, καθώς οι ήρωες οι περισσότεροι ζούσαν εδώ, έμειναν εδώ για κάποια χρόνια, περπάτησαν ακριβώς στα ίδια μέρη και στους ίδιους δρόμους. Έτσι, είπαμε με τα παιδιά να δραματοποιήσουμε τους ήρωες να τους ενσαρκώσουν εκείνοι και να το αφηγηθεί αυτό η γιαγιά Ελλάδα σε τρία νέα παιδιά. Θέλαμε κυρίως να περάσουμε το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας.

Θέλαμε να δείξουμε ότι και οι πλούσιοι και οι φτωχοί, και οι έμποροι και οι άνθρωποι της εκκλησίας, οι μορφωμένοι, οι αγράμματοι, όλοι ενώθηκαν τότε για έναν κοινό σκοπό κι αυτό θέλαμε κι εμείς να δώσουμε σαν μήνυμα με την ταινία, να θυμίσουμε ότι από όλες τις τάξεις και από όλους τους τόπους και απ’ όλα τα μέρη ενώθηκαν οι Έλληνες για να πετύχουν έναν κοινό σκοπό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δάσκαλος του 4ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, Νίκος Γαλάνης.

Για τον κ. Γαλάνη οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ναυπλίου ζουν και μεγαλώνουν σε ένα μέρος που είναι ένα ζωντανό μουσείο. «Μέσω της ταινίας που κάναμε, τα παιδιά συνειδητοποίησαν πώς ήταν αυτοί οι άνθρωποι, ότι πράγματι ζούσαν εδώ πέρα και περπατούσαν στα ίδια μέρη, έμαθαν πληροφορίες για το πότε ήρθαν εδώ, για το τι πέρασαν, κάποιοι φυλακίστηκαν, κάποιοι σκοτώθηκαν και έμαθαν με πολλή λεπτομέρεια κάποια πράγματα που ναι μεν τα έβλεπαν στη ζωή τους καθημερινά όταν κατέβαιναν μια βόλτα με τους γονείς τους αλλά τώρα κατάλαβαν κι έμαθαν για τα αγάλματα που έβλεπαν για τους δρόμους, τις ταμπέλες, τις ονομασίες», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαλάνης.

Για να προετοιμαστεί η ταινία απαιτήθηκε μία συγκεκριμένη διαδικασία καθώς κάθε ένα παιδί για κάθε πρόσωπο που ενσάρκωνε έπρεπε να λάβει λεπτομερείς πληροφορίες που δεν υπήρχαν στα βιβλία της ιστορίας παρότι η επανάσταση του 1821 εμπεριέχεται στο κεφάλαιο της ιστορίας που διδάσκονται.

«Τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα που θα κάνουν μια ταινία, που θα ανέβει στο διαδίκτυο, τους άρεσε πάρα πολύ η ιδέα και το ήθελαν πάρα πολύ και ανυπομονούσαν πότε θα ξεκινήσουμε ασχέτως των εμποδίων. Δεν καταλάβαιναν τα εμπόδια, ήθελαν οπωσδήποτε να ξεκινήσουν», τονίζει ο κ. Γαλάνης. Τα γυρίσματα για κάθε ρόλο για κάθε παιδί διαρκούσαν περίπου 15-20 λεπτά ενώ όπως προσθέτει ο κ. Γαλάνης τα γυρίσματα γίνονταν με κίνδυνο «να τους γράψει η αστυνομία» λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν. Τα παιδιά δεν μπορούσαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων να αντιληφθούν το αποτέλεσμα που θα βγει. «Όταν βγήκε η ταινία, μου έλεγαν κύριε δεν το πιστεύουμε ότι έγινε αυτό, όταν μας τραβάγατε νομίζαμε ότι μας βγάζετε φωτογραφίες, δεν καταλαβαίναμε ότι θα βγει αυτό το αποτέλεσμα ότι θα φαίνονται τα πρόσωπά μας τόσο όμορφα, κοντινά. Δεν το περίμεναν έτσι», λέει ο κ. Γαλάνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version