Το Αίγιο αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θεωρείται βέβαιο πως στην περιοχή θα σημειωθεί σεισμική δόνηση της τάξης των 6 με 6,5 R. Αυτό ήταν το κυριότερο συμπέρασμα που παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής (27-11-2015), κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”.
H πρόβλεψη των επιστημόνων έφερε στο μυαλό τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στο Αίγιο το 1995. Είχε γίνει στις 03.15 τα ξημερώματα και είχε αφήσει 26 νεκρούς (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι) και σοβαρές υλικές καταστροφές. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Αίγιο, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Ο σεισμός ταρακούνησε την Πάτρα, με μικρούς και μεγάλους να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε μέγεθος 3,6 Ρίτχερ και ήταν επιφανειακός, αφού το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο προσδιορίζεται 17 χλμ βορειοανατολικά της Πάτρας. Ευτυχώς ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς.
Σύμφωνα πάντως με νεότερη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού κέντρου η δόνηση είχε ένταση 4 βαθμλων της κλίμακας ρίχτερ και το επίκεντρο προσδιορίζεται 12 χλμ ΒΑ της Πάτρας και 5 χλμ βόρεια του Καστριτσίου. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, όπως και εκείνη της Λευκάδας που συνεχίζεται.
Ο μεγαλύτερος ανοιχτά της Λευκάδας είχε τα ξημερώματα μέγεθος 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ευτυχώς δεν προκάλεσε νέες ζημιές στο πολύπαθο νησί. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί με πολλούς κατοίκους της Πάτρας να τηλεφωνούν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, για περισσότερες πληροφορίες…
Πηγή: thebest.gr – Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια