Η ψαριά είχε από… τσιπούρες μέχρι και λαβράκια, ωστόσο το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η αναβίωση ενός εθίμου που κρατά από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες, ενώ η τεχνική αυτή απαγορεύθηκε το 1952 διότι θεωρήθηκε καταστρεπτική για τον γόνο των ψαριών.
Η τεχνική του ψαρέματος με γρίπο ή κολοβρέχτη γινόταν με τον εξής τρόπο: Μια βάρκα άφηνε ένα σχοινί στη μια άκρη της ακτής, το οποίο κράταγε μια ομάδα ψαράδων κι αφού ξανοιγόταν, άρχιζε να “καλάρει” το δίχτυ.
Οταν τελείωνε το καλάρισμα, η βάρκα πλησίαζε και πάλι την ακτή και πέταγε το άλλο άκρο του σχοινιού στη δεύτερη ομάδα, που αμέσως άρχιζε να σέρνει το δίχτυ προς την ακτή μέσα στο οποίο είχαν πιαστεί διάφορα ψάρια.
Ο αριθμός των ψαράδων της ακτής ποίκιλλε, ανάλογα με το μέγεθος της καλάδας. Την ομάδα καθοδηγούσε ο καπετάνιος, που συνήθως ήταν ο πιο έμπειρος κι έδινε και τον ρυθμό για να βγει το δίχτυ ομοιόμορφα, ούτως ώστε να μην αδειάσει η ψαριά.
Στην παραλία λειτούργησε έκθεση αντιτύπων παλιάς φωτογραφίας με θέμα τους ψαράδες που επιδίδονται στο καλάρισμα, με το αρχείο να συγκεντρώνει ο ερασιτέχνης φωτογράφος Σταύρος Μυριδάκης.
Πηγή: flashnews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έβρος: Μαζί με τις ζωοτροφές, μετέφερε και… παράνομους μετανάστες
Θεσ/νίκη: Αλλαγές ζητούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης για τα ναρκωτικά
Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες και η ιστορία τους – Γιατί είχαν προτεταμένα τα χέρια τους
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt