Το έργο της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (flyover) στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί – στα τέλη Σεπτεμβρίου – η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη και τον περιορισμό της αναστάτωσης.
Παράλληλα, με το έργο της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (flyover) στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, δρομολογούνται παρεμβάσεις σε πέντε πεδία. Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά τη δεύτερη ενημερωτική συνάντηση των φορέων για το «flyover», παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (29.08.2023) στα γραφεία της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και κατέληξε σε ομόφωνη συμφωνία τριών σημείων.
Πρώτον, αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές ότι το flyover είναι ένα εμβληματικό έργο, το οποίο πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.
Δεύτερον, συμφωνήθηκαν οι θεματικές ενότητες, στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως προέκυψε ύστερα από τις έξι συσκέψεις (τέσσερις του συντονιστικού οργάνου στο Διοικητήριο και δύο με διευρυμένη σύνθεση στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη), που πραγματοποιήθηκαν εντός του Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, οι ενότητες αφορούν πρωτοβουλίες σχετικά με την αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), τη διευκόλυνση του έργου της Τροχαίας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενοφόρων στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέσω του στρατοπέδου «Καρατάσιου», την εφαρμογή πρωτοκόλλων εκτάκτων συμβάντων, αλλά και τις παρεμβάσεις για τον εντατικό έλεγχο της στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης.
Τρίτον, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιτρέψουν στα μέσα Οκτωβρίου την έναρξη του κατασκευαστικού σταδίου του έργου.
Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε, μεταξύ άλλων, «έξυπνες λύσεις» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο υφυπουργός Υποδομών, αρμόδιος για θέματα Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κώστας Μαγουλάς. Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Παύλου Μελά, Δημήτριος Δερμουτζίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλιας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σωκράτης Δωρής, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), Ιωάννης Καλογερούδης και Ιωάννης Τόσκας αντίστοιχα, οι πρόεδροι του ΟΑΣΘ, Κωνσταντίνος Ταγγίρης, της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανος Τσόλης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Γιώργος Τσακούμης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Ελληνικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Νικόλαος Κουρέτας και της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουτσούκος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μπουλούμπασης, η διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, o CEO της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Ντίνος Μπενρουμπή, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AVAX, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο διευθυντής της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, Νικόλαος Κουταβάς, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ), Δημήτριος Αναγνώπουλος και ο συγκοινωνιολόγος μηχανικός, εξωτερικός συνεργάτης του ΟΣΕΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ