Τοπικά Νέα

Ξάνθη: Πάνω από 2.500 πρόβατα θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται πλέον η εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς των προβάτων και στους τρεις νομούς της Θράκης, καθώς μετά τον Έβρο και την Ξάνθη ο ιός έκανε και επισήμως την παρουσία του στην Κομοτηνή.

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, οι κτηνοτρόφοι έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες λαβωμένες από προσωπικό και υλικοτεχνικής υποστήριξη επιχειρούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.

Βρέθηκαν νεκρά μολυσμένα πρόβατα

Στην Ξάνθη ο αριθμός των προβάτων που μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί ανέρχεται σε 2.565 σε συνολικά έξι οικισμούς, την Εξοχή, τον Κοσσό, τη Διομήδεια, το Άβατο, τα Άβδηρα και τη Μάνδρα. Στο Άβατο και τον Κοσσό μολυσμένα πρόβατα εντοπίστηκαν σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σε μια.

Το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν πέντε νεκρά πρόβατα μέσα σε κανάλι στην είσοδο του Δεκάρχου, τα οποία ωστόσο όπως αποδείχθηκε μετά και τον εργαστηριακό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν, είχαν μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς και προφανώς οι ιδιοκτήτες τους, προχώρησαν μόνοι τους στη θανάτωσή τους και μετέπειτα στην απομάκρυνση τους από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, λειτουργώντας απερίσκεπτα και θεωρώντας ενδεχόμενα πως έτσι θα γλιτώσουν από τη νόσο.

“Τα πρόβατα δεν είχαν την ειδική σήμανση πάνω τους ώστε να προσδιοριστεί η ταυτότητα των ιδιοκτητών τους» εξηγεί ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Κώστας Γκαζινός, τονίζοντας πως «είχαμε άλλα δύο περιστατικά όπου βρέθηκαν σφαγιασμένα και πεταμένα πρόβατα. Το ένα σε μια περιοχή στη Διομήδεια όπου βρέθηκαν περίπου 20 πρόβατα σε αποσύνθεση μέσα σε κανάλι, και πάλι χωρίς σήμανση και δεν κατέστη εφικτό να προσδιοριστεί το εάν είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Το άλλο στην περιοχή της Λεύκης όπου και εκεί είχαμε μέσα σε κανάλι άλλα 20 περίπου πρόβατα σε αποσύνθεση χωρίς σήμανση και χωρίς να ξέρουμε εάν είχαν προσβληθεί από την νόσο. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το κανάλι κατέληγε σε μια κτηνοτροφική μονάδα η οποία τελικά επλήγη από τη νόσο. Εάν δηλαδή αυτά τα πρόβατα ήταν μολυσμένα τότε πολύ πιθανό να ευθύνονται για αυτή την τραγική εξέλιξη”.

Τα περιστατικά αυτά είναι σε γνώση της Εισαγγελίας Ξάνθης, ενώ σχετικώς έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Κώστας Ζαφειριάδης, ο οποίος αναφέρει πως “οι συνάδελφοι φοβούνται ότι εάν αποκαλύψουν το κρούσμα θα τους σφάξουν όλο το κοπάδι. Ωστόσο έστω και ένα κρούσμα να εμφανιστεί μοιραία θα νοσήσει όλο τους το κοπάδι και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Είναι κουταμάρα αυτό και μολύνουν και άλλους που δεν φταίνε σε τίποτα”. Μάλιστα ο ίδιος απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση στους κτηνοτρόφους να τηρούν τους περιοριστικούς όρους που έχει επιβάλει η Κτηνιατρική Υπηρεσία και να ενημερώνουν αμέσως μόλις εντοπίσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα στα πρόβατά τους.

“Λαβωμένες” οι Υπηρεσίες

Οι ιδιαίτερα γρήγοροι ρυθμοί εξάπλωσης της νόσου έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα της υποστελέχωσής των αρμόδιων υπηρεσιών, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές και τους υπαλλήλους να υπερβάλουν εαυτούς.
“Υπάρχει αποσύνθεση και στις Υπηρεσίες μας. Για να καταλάβετε πολλές από τις μετακινήσεις μας ή τις επικοινωνίες που έχουμε με τους κτηνοτρόφους τις πληρώνουμε ακόμη και από την τσέπη μας” λέει ο κ. Γκαζινός, τονίζοντας πως “πλέον μιλάμε για πάμπολλες ώρες υπερωριακής απασχόλησης”.

Έφεραν τη νόσο για να αποζημιωθούν;

Ήδη από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης της νόσου των προβάτων στην περιοχή της Ξάνθης ακούγεται εντόνως πως κάποιοι εκ των κτηνοτρόφων μετέφεραν παρανόμως μολυσμένα με τον ιό πρόβατα ώστε να μολυνθούν τα κοπάδια τους, να λάβουν στη συνέχεια αποζημιώσεις και να καλύψουν τυχόν οικονομικά ανοίγματα που είχαν.
“Ναι είναι κάτι που και εγώ το έχω ακούσει. Εάν κάποιοι είχαν οικονομικά προβλήματα και έφεραν τη νόσο για να πάρουν αποζημίωση τότε αυτό είναι χαζομάρα και οι ίδιοι τους στενόμυαλοι. Με 10.000 και 15.000 ευρώ αποζημίωση θα σωθούν;” τονίζει με νόημα ο κ. Ζαφειριάδης, σχολιάζοντας πως “εάν τόσα είχαν ανάγκη ας μας το έλεγαν να κάναμε έναν έρανο να τα μαζεύαμε τα λεφτά να τους τα δίναμε”.

Όπως είναι γνωστό η νόσος αρχικά χτύπησε τον Έβρο, τον Βόρειο και στη συνέχεια και τον Νότιο και στη συνέχεια κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στον κάμπο της Ξάνθης. Την Τετάρτη η νόσος εμφανίστηκε και στην Κομοτηνή, όπου θανατώθηκε μολυσμένη εκτροφή. “Ίσως η νόσος να είχε εμφανιστεί και στην Κομοτηνή ταυτόχρονα με την Ξάνθη αλλά να το είχαν κρύψει” λέει ο κ. Ζαφειριάδης, εξηγώντας πως “τα αιγοπρόβατα που βρέθηκαν θετικά στον ιό φαίνεται πως έχουν προσβληθεί απ’ αυτόν πάνω, κάτω την ίδια περίοδο με τα δικά μας στην Ξάνθη”.

Προς το παρόν τόσο οι αποζημιώσεις όσο και η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 10 ευρώ στους κτηνοτρόφους της Θράκης φαίνεται πως θα καθυστερήσει αρκετά, ενώ παραμένει άγνωστο το ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου στην περιοχή. Κτηνοτρόφοι αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ρίχνουν ευθύνες στη διοίκηση της Περιφέρειας, διακρίνοντας πως αυτή δεν έδρασε άμεσα και δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου όταν πρωτοεμφανίστηκε στον Έβρο.

Διαβάστε ακόμα:

Χρωστάει πάνω από ένα εκατομμύριο στο Δημοσιο και… του πέρασαν χειροπέδες

Αγρίνιο: Την έκλεψαν παιδιά 8, 10 και 13 ετών! Συνελήφθησαν οι μητέρες τους

Παρενοχλούσε σεξουαλικά 12χρονη μέσω skype

Χανιά: Αυτοκτονία λόγω χρεών – ”Βούτηξε” στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του!

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα