Το βιολογικό ρολόι του “έδειξε” άνοιξη κι αυτός σιγά-σιγά άνοιξε τα ματιά του, βγήκε από τη φωλιά του και περιμένει καρτερικά τους συντρόφους του να ξυπνήσουν κι αυτοί. Ο Μίσα είναι ο μοναδικός- προς το παρόν- από τις αρκούδες που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Αρκτούρος”, στο Νυμφαίο Φλώρινας, που ξύπνησε από το χειμέριο ύπνο, αν και, όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης Βάσω Πετρίδου, είναι ακόμη κάπως … νωχελικός.
“Ξύπνησε, αλλά δεν είναι πολύ κινητικός. Βγήκε, ωστόσο, από τη φωλιά του” ανέφερε η κα Πετρίδου, σύμφωνα με την οποία οι αρκούδες έχουν αλάνθαστο ένστικτο! “Προτού κοιμηθούν, αλλά και όταν ξεκινούν να φτιάχνουν τις φωλιές, ξέρουμε πότε θα έρθει ο χειμώνας- νωρίς ή αργά. Και όταν ξυπνούν ξέρουμε ότι δεν θα δούμε στη συνέχεια κακοκαιρίες για μακρύ χρονικό διάστημα” διευκρίνισε.
Μπορεί ο Μίσα να ήταν ο πρώτος που ξύπνησε στο Καταφύγιο, αλλά μια άλλη νεαρή θηλυκή αρκούδα, η Τζένη, που συγκαταλέγεται στην ομάδα των ραδιοπαρακολουθούμενων ατόμων, ήταν αυτή που ξύπνησε νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
“Τώρα, που ο καιρός πάει καλύτερα, θα ξυπνήσουν και οι άλλες” εκτίμησε η κα Πετρίδου, ανακοινώνοντας ότι από τις 23 Μαρτίου, το Καταφύγιο θα αρχίσει να δέχεται και πάλι τους φίλους της αρκούδας, από τις 10 το πρωί ως και τις 4:30 το απόγευμα.
Ο Μίσα, μαζί με τις αδελφές του Βέσνα και Μπάρμπαρα, είναι “πρόσφυγες”, υπό την έννοια ότι εγκατέλειψαν το Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου και μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο του “Αρκτούρου” σε νηπιακή ηλικία, εν μέσω των βομβαρδισμών του ’99, που έκαναν το φόβο να “φωλιάσει” στις ψυχές τους.
Οι ριπές των όπλων και οι βόμβες στη σερβική πρωτεύουσα τρομοκράτησαν το Μίσα και τα υπόλοιπα ζώα του Ζωολογικού Κήπου, που άρχισαν να εκδηλώνουν αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Μάλιστα, υπήρχε και κίνδυνος θανάτωσής τους, προκειμένου να μην ελευθερωθούν σε περίπτωση βομβαρδισμού του ίδιου του χώρου όπου φιλοξενούνταν.
Έτσι, ο “Αρκτούρος” αποφάσισε να ανοίξει την “αγκαλιά” του για τα τρία μικρά- τότε- αρκουδάκια και να τα υιοθετήσει στο πλαίσιο ενός προγράμματος διαβαλκανικής συνεργασίας για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων και των ορεινών διασυνοριακών περιοχών (Balkan Net).
Σήμερα, ο Μίσα έχει εξελιχθεί σε μια … κομψή αρκούδα: πολύ ψηλός, αδύνατος και με μακριά μουσούδα, αποτελεί πόλο έλξης για τους μικρούς- και όχι μόνο- επισκέπτες του Καταφυγίου.