Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ως χρηματική ποινή για κάθε επιχειρηματία που απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ, πρόστιμο ιδιαίτερα τσουχτερό για τους ελεύθερους επιχειρηματίες, που ωστόσο θεωρείται από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας ένα μέσο πίεσης των εργοδοτών ώστε να ασφαλίζουν τους εργαζόμενούς τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική εγκύκλιο, δίνεται η δυνατότητα και στους Επιθεωρητές Εργασίας να βεβαιώνουν τα πρόστιμο, αλλάζοντας τα μέχρι πρότινος δεδομένα κατά τα οποία σε περίπτωση που κάποιος Επιθεωρητής εντόπιζε ανασφάλιστο έστελνε τον αντίστοιχο ελεγκτή του ΙΚΑ ώστε να επιβάλει αυτός το πρόστιμο στον εργοδότη.
Ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας εγκυκλίου οι ελεγκτές του Υπουργείου έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι ελέγχων, βεβαιώνοντας τα τσουχτερά πρόστιμα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θράκη.
Όπως γράφει το thrakitoday, στην Ξάνθη, προσφάτως, μετά από έλεγχο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα) επεβλήθη το ιδιαίτερα εξοντωτικό πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια αυτής για αδήλωτη εργασία. Από την πλευρά της ωστόσο η παραβάτης άσκησε ένσταση, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρισκόταν στο κατάστημά της συγγενικό πρόσωπο, το οποίο μάλιστα δεν διαμένει στη χώρα, και πως δεν πρόκειται για αδήλωτο προσωπικό.
Στην Κομοτηνή, πριν από μερικές ημέρες, πρόστιμο 10.000 ευρώ επεβλήθη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο εντοπίστηκε μια αδήλωτη υπάλληλος, με την επιχειρηματία να επισημαίνει πως ήδη είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες ασφάλισής της.
Υπό τον φόβο επιβολής προστίμων δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που σπεύδουν να ασφαλίσουν τυχόν αδήλωτο προσωπικό τους, αντιλαμβανόμενοι φυσικά ότι το ρίσκο απασχόλησης ανασφάλιστου προσωπικού μπορεί να αποβεί οικονομικά καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους. Όπως γίνεται άλλωστε εύκολα κατανοητό σε περίπτωση επιβολής ενός τόσο υψηλού προστίμου σε μια μικρομεσαία επιχείρηση η τελευταία θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στο κλείσιμο.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή του το Υπ. Εργασίας επισημαίνει πως μόνο την πρώτη ημέρα εφαρμογή του νέου μέτρου των υψηλών προστίμων ελέχθησαν 340 επιχειρήσεις σε όλη της χώρα και εντοπίστηκαν 75 περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και επιβλήθηκαν φυσικά τα νέα πρόστιμα.
«Ταυτόχρονα, είναι εντυπωσιακά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», (που εμφανίζουν σε πραγματικό χρόνο τις ροές προσλήψεων και απολύσεων) για το μήνα Σεπτέμβριο. Διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον η τάση συμμόρφωσης των εργοδοτών, υπό την απειλή και των πολύ υψηλών προστίμων καθώς και η μετατροπή σημαντικού μέρους της «μαύρης» εργασίας σε ασφαλισμένες και νόμιμες θέσεις απασχόλησης» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείου.
Στον αντίποδα τα τμήματα ελέγχου παρουσιάζονται αισθητά αποδυναμωμένα από άποψη προσωπικού, γεγονός που σίγουρα θέτει προσκόμματα στους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός πως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας Ξάνθης αριθμεί μόλις δύο άτομα προσωπικό, καθώς και το ότι το αντίστοιχο τμήμα Ελέγχου του ΙΚΑ Κομοτηνής αριθμεί μόλις έναν εργαζόμενο.
Διαβάστε επίσης:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” στο NewsIt
Ηράκλειο: Προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια και αλκοόλ
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε πέντε χρυσαυγίτες με γκλοπ και σουγιάδες