Τοπικά Νέα

Κρήτη: Τα… θετικά της φτώχειας – Η συνταγή της μακροζωίας!

Τον λένε Μιχάλη Παζαράκη, είναι 92 ετών, χαίρει άκρας υγείας έχει σώας τα φρένας και είναι  διάσημος και περιζήτητος στην ιατρική κοινότητα και στη δημοσιογραφική πιάτσα. Πριν από δύο εβδομάδες, το σπίτι του είχε επισκεφθεί και μια Αμερικανίδα γιατρός, η οποία ασχολήθηκε κυρίως με ... το πιάτο του!

Ο κ. Παζαράκης και άλλοι 26 κοντοχωριανοί του δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι, είναι οι τελευταίοι 27επιζώντες από τη γνωστή έρευνα των «7 χωρών»  σε όλον τον κόσμο! Ο κ. Μιχάλης είναι  κάτοικος της Αγίας Παρασκευής, ενός μικρού χωριού, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου.

Τόσο αυτό το χωριό όσο και τα γύρω, φημίζονται για την μακροζωία των κατοίκων τους και σίγουρα για αυτό δεν ευθύνεται το νερό της περιοχής … αλλά ο τρόπος ζωής τους. Μάλιστα αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος, ταυτίστηκε με το μοντέλο της κρητικής διατροφής και έγινε  αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημόνων.

Οι  βάσεις για αυτή τη μελέτη  μπήκαν το  1947,  και οριοθετήθηκαν εκ νέου το 1960,  από  τον ειδικό καρδιολόγο από τη Μινεσότα  Δρ Ancel Keys, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της μελέτης των 7 χωρών, η οποία ως αντικείμενο είχε τη διατροφή και τη θνησιμότητα από  καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτή την  έρευνα συμμετείχαν  13.000 άνδρες από  7 διαφορετικές χώρες: Ολλανδία, Φιλανδία, Ιαπωνία, Η.Π.Α και  τις μεσογειακές χώρες Ιταλία, Γιουγκοσλαβία.

Στην έρευνα συμπεριλαμβάνεται  και η Ελλάδα με το κέντρο βάρους να επικεντρώνεται στην Κρήτη και την Κέρκυρα, καθώς ήθελαν να δουν τον τρόπο ζωής σε νησιωτικές περιοχές μετά τον πόλεμο.

Ο τρόπος ζωής και το «φαγητό της ημέρας» του κ. Μιχάλη Παζαράκη  έχει μελετηθεί πολλές φορές. Είναι σαφές ότι οι διατροφικές συνήθειες του κ. Μιχάλη που γεννήθηκε το 1920, καθορίστηκαν από τη γενικότερη  πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η μαρτυρία του αποτυπώνει και τις αλήθειες για τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής όχι πολύ μακριά από το σήμερα, αλλά και την στροφή που έχει γίνει προς το άγνωστο, κάτι που πληγώνει ακόμα και ένα γέροντα 92 ετών, που έχει ζήσει φτώχια και πολέμους.

«Εδώ στο χωριό τρώμε χωριάτικα φαγιά. Χορταρικά και λαχανικά  από  τον κήπο, όσπρια, κρέας όχι και πολύ. Τώρα το τρώμε και δυο φορές την εβδομάδα παλαιότερα το τρώγαμε ανά 15- 20 ημέρες. Δεν είχαμε (οικονομικές) δυνάμεις. Εμείς περνούσαμε με τα δικά μας…

Κανένα κοτόπουλο, κανένα κουνελάκι. Κανονικό  κρέας, κρέας από μεγάλα ζώα – πριν αλλά και μετά τον πόλεμο τρώγαμε τα Χριστούγεννα. Εκτρέφαμε το χοίρο στο σπίτι και τα Χριστούγεννα τον σφάζαμε και τον κάναμε κομματάκια. Τον ψήναμε, το φυλάσσαμε και μπορεί να το τρώγαμε και δυο μήνες … Σήμερα φάγαμε σαλιγκάρια και ρεβύθια. Κρέας τρώμε δύο φορές την εβδομάδα την Πέμπτη και την Κυριακή. Τις υπόλοιπες ημέρες τρώμε, όσπρια, ψάρι, λαχανικά, μακαρόνια, μπιφτέκια. Δεν τρώμε ακριβά εμείς…

Είμαστε και οι δυο συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που να φτάσουν τα λεφτά; Τώρα που μεγαλώσαμε το βράδυ τρώμε ελαφρά , κανένα γιαουρτάκι, παλαιότερα τρώγαμε ότι είχε περισσέψει από το μεσημεριανό, τι θα το κάναμε το φαγητό θα το πετάγαμε;» λέει στο madeincreta.gr ο κ. Παζαράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Αχαϊα:Απελαύνουν τον Αλβανό που ζητούσε από παιδιά να πάνε στο σπίτι του! 

Πύργος: Σάλος για τα χαστούκια δασκάλας σε… απρόσεχτο μαθητή!

Φθιώτιδα: Πώς φαντάζεστε ότι έγινε έτσι, το αυτοκίνητο της φωτογραφίας;

Εύβοια:Η κουμπάρα πήρε στο κυνήγι τον κουμπάρο με τα εσώρουχα!

 

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα