Στην Λάρισα ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπύρα με το φημισμένο κάστανο Μελιβοίας Αγιάς. Το όνομα της «Loches», με το «Lo» να προέρχεται από το Λόλα (το λαρισαϊκό brand μπύρας) και το «ches» από το chestnut (κάστανο στα ελληνικά).
Η «Loches», που έχει ξεχωριστό άρωμα και δυνατό αφρό λόγω του κάστανου, παράγεται στην Λάρισα από την Ζυθοποιία Πηνειού σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας. Τέτοιου είδους μπύρες μπορεί κάποιος να βρει κανείς κυρίως στη Νότια Γαλλία, στην Κορσική και στη Νότια Ισπανία.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού Γιώργος Πέτρου, πρόκειται για μια προσπάθεια που στόχο έχει να γνωρίσει το διάσημο τοπικό προϊόν που είναι το κάστανο Μελιβοίας, στους λάτρεις της μπίρας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτρου σημείωσε πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες με σημαντικά αποτελέσματα υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό μέχρι στιγμής. «Κυρίως στη Νότια Γαλλία, στην Κορσική, στη Νότια Ισπανία, κτλ, βρίσκει κανείς μπύρα με κάστανο. Πρόκειται για περιοχές που η παραγωγή κάστανου είναι μεγάλη και υπάρχει παράδοση και τεχνογνωσία», σημείωσε.
Παράλληλα τόνισε πως για την παραγωγή της μπύρας από την τοπική ζυθοποιεία της Λάρισας, χρειάστηκε ξεχωριστή προσπάθεια, καθώς είναι η πρώτη φορά που έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, να παραχθεί εμπορικά μια μπύρα με τη χρήση του κάστανου.
Τέλος ο κ. Πέτρου είπε πως το επόμενο βήμα είναι να κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη μπύρα, ώστε να αξιολογηθεί και να λάβει τη θέση της στα τραπέζια των καταναλωτών.
Από την μεριά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης σημείωσε πως πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία ανάδειξης του τοπικού προϊόντος που είναι το κάστανο Μελιβοίας.
«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην κατεύθυνση του Συνεταιρισμού να δημιουργήσει μια σειρά μεταποιητικών προϊόντων με βάση το κάστανο. Η μπίρα αυτή είναι φτιαγμένη με φροντίδα και περιέχει αλεύρι κάστανου από τα διάσημα κάστανα της Μελιβοίας. Είναι η πρώτη μπίρα που παρασκευάζεται στην Ελλάδα με αλεύρι κάστανου. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, όμως το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό» είπε ο κ. Κρανιώτης.
Τέλος, μιλώντας για την Loches είπε πως το κάστανο δίνει στη μπύρα ξεχωριστό άρωμα και δυνατό αφρό, ενώ για την παρασκευή της χρησιμοποιήθηκε και μέλι καστανιάς. Τόνισε δε, ότι η πειραματική συνεργασία με τη Ζυθοποιία Πηνειού θα έχει μέλλον, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας που σίγουρα θα του προσδώσει μεγαλύτερη υπεραξία.
Δείτε βίντεο:
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ