Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Μια “ανάσα” από τα μυστικά του τύμβου στην Αμφίπολη – Όσα δεν ξέρετε για τον αρχιτέκτονα του αρχαίου τάφου – Τι έδειξαν οι μικροκάμερες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Η άποψη πολλών αρχαιολόγων πως ο Δεινοκράτης ήταν ο αρχιτέκτοντας του τάφου της Αμφίπολης
– Αποτελούσε τον… σούπερ σταρ των αρχιτεκτόνων της αρχαιότητας
– Το εντυπωσιακό του βιογραφικό και η σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο
– Η πρώτη “ματιά” των αρχαιολόγων στο εσωτερικού του τύμβου
– Τι… γνώριζε για τα μυστικά της αρχαίας Αμφίπολης ο Αντώνης Σαμαράς από το 2009

Η μεγαλοπρέπεια του αρχαίου τάφου που ανακαλύφθηκε από την σκαπάνη της επικεφαλής αρχαιολόγου, Κατερίνας Περιστέρη, φανερώνεται και μόνο από  τον μνημειώδη ταφικό περίβολο, οι φωτογραφίες του οποίου δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Με περίμετρο 497 μέτρα και ύψος που ξεπερνά τα 3,5 κάνει τον καθένα να πιστεύει πως κάποια πολύ σημαντική προσωπικότητα της αρχαιότητας βρίσκεται θαμμένη στα άδυτα του τύμβου που βρίσκεται μέσα του.

Ποιός όμως είναι ο δημιουργός, ο αρχιτέκτονας αυτού του επιβλητικού αρχαίου τάφου; Σύμφωνα με αρκετούς αρχαιολόγους, ο “πατέρας” αυτού του εξαιρετικού δημιουργήματος είναι ο Δεινοκράτης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά “κεφάλαια” όλων των εποχών.

Η γέννηση, τα πολλά ονόματα και τα σχέδια από αλεύρι

Αρχικά οι απόψεις σχετικά με τον τόπο γέννησης του Δεινοκράτη διίστανται, με τις επικρατέστερες εκδοχές να είναι αυτή της Μακεδονίας ή της Ρόδου, ενώ στα αρχαία κείμενα αναφέρεται και με άλλα ονόματα, όπως Στασικράτης, Στησικράτης, Χειροκράτης, Δεινοχάρης, Δεινοκράτης κ.α.

Με διαταγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Δεινοκράτης οροθέτησε το σχέδιο της Αλεξάνδρειας, με την παράδοση να λέει πως σχεδίασε τη γραμμή των τειχών της με μία λωρίδα… αλεύρι.

Τα έργα του και η σχέση με τον Μεγαλέξανδρο

Ο επιτάφιος τύμβος του Ηφαιστίωνα στη Βαβυλώνα, ένα κολοσσιαίο μνημείο έξι ορόφων με πλάτος 180 μέτρων στη βάση του, αλλά και διάφορες χρυσές διακοσμήσεις στους ορόφους, αποτελεί μία ακόμη δική του εκπληκτική δημιουργία, ενώ το όνομά του συνδέεται και με μία μελέτη μετατροπής του όρους Άθω, η οποία προέβλεπε το σκάλισμα του βουνού ώστε να κατασκευαστεί ένα πελώριο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η μελέτη αυτή έφερε κοντά τον μεγάλο στρατηλάτη της αρχαιότητας, τον Αλέξανδρο, με τον σημαντικό αρχιτέκτονα, μία συνάντηση που περιγράφει ο Πλούταρχος στο «Περὶ τῆς Ἀλεξάνδρου τύχης ἢ ἀ­ρετῆς».

Και η θεμελίωση της Αλεξάνδρειας στο… βιογραφικό του

Ένα από τα πολύ σημαντικά έργα του Δεινοκράτη ήταν και η θεμελίωση της Αλεξάνδρειας το 325 π.Χ., στην τοποθεσία της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Ρακώτις, με το σημείο να μην επιλέγεται τυχαία, αφού πιστευόταν πως η πόλη θα εξελισσόταν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο λόγω του εξαιρετικού λιμένα, που κατασκεύασαν οι μηχανικοί Διάδης και Χαρίας, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη.

Τα όρια της Αλεξάνδρειας σχεδίασε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, που ονειρευόταν μία πόλη με επιβλητικά ανάκτορα, πολυτελέστατα κτίρια και περίτεχνους ναούς

Ο Δεινοκράτης ανέλαβε την πολεοδόμηση και την ανέγερση των βασιλικών κτιρίων, καταφέρνοντας να κατασκευάσει μια πόλη – πρότυπο για την εποχή, ενώ παράλληλα ήταν και ο εμπνευστής του τύπου “Καννάβου”, που αποτέλεσε αργότερα το πρότυπο για τη δημιουργία πολλών νέων πόλεων.

Η Αλεξάνδρεια χωρίστηκε σε πέντε περιφέρειες, που ενώνονταν με φαρδείς δρόμους, ενώ σε όλο το μήκος των δύο κεντρικών λεωφόρων με πλάτος 22 μέτρων έκαστη, υπήρχαν στοές.

Το θέατρο, τα ανάκτορα, το Μουσείο, η αγορά, οι βασιλικοί κήποι, ο ναύσταθμος με τις τεράστιες αποθήκες, το Σώμα, όπου για πολλούς βρισκόταν θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και η Βιβλιοθήκη και ο Φάρος, αποτελούσαν τα πλέον σημαντικά σημεία της εκπληκτικής αυτής πόλης για κάθε επισκέπτη.

Το ενδιαφέρον του Σαμαρά από το 2009

Στις 11 Ιουνίου 2009, ο κ. Σαμαράς, υπουργός Πολιτισμού τότε, κατά τη διακυβέρνηρη Καραμανλή, ξεκίνησε μία διήμερη περιοδεία στις Σέρρες, με πρώτη στάση την αρχαία Αμφίπολη, συνοδευόμενος και τότε, όπως και φέτος, από την σύζυγό του Γεωργία.

Η υπεύθυνη της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, είχε κάνει αίτημα για ένταξη των ανασκαφών στο ΕΣΠΑ κι έτσι ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι τον αρχαιολογικό χώρο.

Το αίτημα έγινε δεκτό, οι ανασκαφές εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το 2011 κι έτσι φτάνουμε στο φετινό καλοκαίρι, με τις σημαντικές ανακαλύψεις της αρχαιολογικής ομάδας που έχουν δημιουργήσει τεράστιο εδνιαφέρον που ξεπερνά και τα ελληνικά σύνορα.

Τι “έδειξε” η μικροκάμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η κυρία Περιστέρη έριξε μία πρώτη “ματιά” στο εσωτερικό του τύμβου με μικροκάμερα, από μία εσοχή μικρής διαμέτρου που βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου και κατάφερε να διακρίνει κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί απολύτως τον “πολιτικό συναγερμό” που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ο... αχανής ταφικός περίβολος - Φωτό Eurokinissi

Ωστόσο υπάρχουν επιχωματώσεις στο σημείο και μονάχα η ολοκλήρωση της ανασκαφής θα μπορέσει να οδηγήσει σε ασφαλεστερα συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Καταπληκτικός τάφος”, λέει η αρχαιολόγος των ανασκαφών στην Αμφίπολη – Τροφή στα σενάρια που οργιάζουν δίνει ο Σαμαράς: “Κοντά σε ένα μεγάλο μυστικό”

Το μυστικό της Αμφίπολης, ο Σαμαράς και ο… Καραμανλής

Εντυπωσιακές φωτογραφίες μέσα απ’ την αρχαία Αμφίπολη – Τί είδε ο Σαμαράς και η αινιγματική του δήλωση

Σαμαράς: “Κάντε υπομονή λίγες μέρες. Εξαιρετικό εύρημα, η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί”

Στην Αμφίπολη ο Σαμαράς – Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και τους βασιλικούς τάφους

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε