“Μετά από διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις καταλήξαμε στη χρυσή τομή του αποκλεισμού για λίγο περισσότερο από δυόμιση ώρες. Δεν είχαμε πρόθεση να συγκρουστούμε και σεβάστηκαν και τη συμβολική κίνηση που θέλαμε να κάνουμε”. ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο αποκλεισμός του τελωνείου, (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αποκλειστεί για 24 ώρες) έγινε από αγρότες και κτηνοτρόφους – μεταξύ άλλων – από τις Πρέσπες και το Αμύνταιο Φλώρινας και την Καστοριά και στο σημείο βρέθηκαν περισσότερα απο 250 άτομα, τα οποία μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα.
Υπενθυμίζεται, ότι στα μπλόκα παραμένουν οι υπόλοιποι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση των συναδέλφων τους για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2, ενώ καθοριστική για τη συνέχιστη των κινητοποιήσεων θα είναι και το αποτέλεσμα της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ανάμεσα σε αγροτοσυνδικαλιστές και κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μέσω της παρακαμπτηρίου στην περιοχή του καζίνο Θεσσαλονίκης γινόταν η κίνηση των οχημάτων προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, μετά τον αποκλεισμό της Λεωφόρου Αεροδρομίου από αγρότες του μπλόκου των “Πράσινων Φαναριών”, οι οποίοι το μεσημέρι παρέταξαν στο σημείο τα τρακτέρ τους. Στις 2 μετά το μεσημέρι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο γινόταν με μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω του αποκλεισμού.
Τελικά, ο δρόμος άνοιξε μετά τις 19:30 το απόγευμα
Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και παραστάσεις διαμαρτυρίας.
Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας απέκλεισαν τη εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι, όπου έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση στην Νίκαια της Λάρισας. Ακόμη, αναμένεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Επίσης, αγρότες της βόρειας Ηλείας έκλεισαν περίπου τη ίδια ώρα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της περιοχής Ψάρι, κοντά στην Βάρδα. Αυτή την ώρα γίνεται κανονικά η κίνηση των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, καθώς ο δρόμος έχει ανοίξει.
Ωστόσο, αγρότες θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από τις 19:00 έως τις 22:00, αυτή την φορά στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Επίσης, αγρότες θα κλείσουν από τις 18:30 έως και τις 21: 30 την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00 στο κόμβο του Κεφαλοβρύσου.
Διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Μελούνας και της Νίκαιας, υλοποιώντας αποφάσεις, που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.Οι αγρότες προχώρησαν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν, όπως είπαν, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δενδροκαλλιεργειών στον νομό και ειδικότερα στους δήμους Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.
Σε δήλωση του το μέλος της επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε ότι “ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει τις καταστροφές των αγροτών και κτηνοτρόφων από τον παγετό της 26 Μαρτίου του 2016». Σημείωσε πως οι αγρότες διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ να αλλάξει χαρακτήρα. «Διεκδικούμε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει κανονισμό, να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει και θα καλύπτει τις ζημιές 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και τις νόσους” διευκρίνισε.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε πως οι ζημίες στην περιοχή του Τυρνάβου από τον παγετό, ήταν μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ “παράνομα και καταχρηστικά πέταξε έξω από τις αποζημιώσεις τις δενδροκαλλιέργειες”. Στη σημερινή διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι δίνουν το «παρών» εδώ και μέρες στο μπλόκο της Μελούνας μαζί με τους αγρότες.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, Ζήσης Παρλίτσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται σήμερα στον ΕΛΓΑ, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του.
“Θέλουμε να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ και άλλα ασφαλιστικά αίτια για τις ζημιές μας. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό το 2014, για το οποίο τελικά δεν αποζημιωθήκαμε. Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως δεν αποζημιωθήκαμε για τις καταστροφές από τον παγετό του 2016, την ίδια ώρα που η απώλεια γάλακτος ήταν πάνω από 50%” είπε ο κ. Παρλίτσης.
Κρατώντας μαύρες σημαίες, Τρικαλινοί αγρότες πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας, μπροστά στην είσοδο της Εφορίας Τρικάλων, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων “Η Άνοιξη”.Σε δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες, θέτοντας και ζητήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου, κάνοντας λόγο για βίαιο ξεκλήρισμα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Απόστολος Θωμόπουλος, τόνισε πως τα προβλήματα είναι τεράστια και υπογράμμισε: “Δεν ζητάμε να μας δώσουν τίποτα, αλλά να σταματήσουν πλέον να μας παίρνουν, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, λόγω της αντι-αγροτικής πολιτικής που ασκείται”. Όπως είπε, οι αγρότες έχουν κλείσει ραντεβού για αύριο με τα συναρμόδια υπουργεία και περιμένουν το αποτέλεσμα των επαφών τους, ώστε να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να διαμορφώσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα προς τους αγρότες, να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου και εξέφρασε την ευχή “να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να μην χρειαστεί να μεταβούμε στην Αθήνα”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ