Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και πλέον εκτός από δρόμους, μπλοκάρουν και… προϊόντα. Όπως ήδη έχουμε γράψει στο newsIT.gr οι αγρότες που τροφοδοτούν την Αττική με φρέσκα οπωροκηπευτικά, θα σταματήσουν την προμήθεια των αγορών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αγρότες από τη Θήβα, τα Μέγαρα, την Εύβοια και τον Μαραθώνα ενώ οι ελλείψεις αναμένεται να φανούν μέσα στην εβδομάδα.
Ακούστε όλα όσα είπαν για το θέμα, στην εκπομπή LiveNews, οι αγρότες από το μπλόκο της Κορίνθου:
Χθες βράδυ έκλεισαν οι αγρότες και το μπλόκο στις Αφίδνες, στα διόδια, στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στην έξοδο από την Αθήνα προς τη Χαλκίδα. Σε συνέντευξη τύπου που δώθηκε λίγο αργότερα στο Κάστρο, ανακοινώθηκε ότι στις 4 Φεβρουαρίου θα πάνε στην Αθήνα εκτός από τους αγρότες και εκπρόσωποι όλων των κλάδων που πλήττονται από το ασφαλιστικό με κοινό αίτημα την απόσυρσή του.
Προετοιμασίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους πιο «συσπειρωμένα και συντονισμένα», κάνουν από χθες οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και «από τη Δευτέρα όλα θα είναι διαφορετικά», τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διάφοροι αγροτοσυνδικαλιστές. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι εκ αυτών έχουν ήδη ορίσει την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει το νομό τους στην σημερινή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στα Τέμπη για τις 14.00 το μεσημέρι.
Όπως προκύπτει, με εξαίρεση τα διόδια των Μαλγάρων και τον κόμβο Νησελίου, που ακολούθησαν την απόφαση των Τεμπών για κλείσιμο δρόμων στο διάστημα 12.00-18.00, στα άλλα περισσότερα σημεία προγραμματίστηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί και πολλές…. διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ, τα περισσότερα μπλόκα προτίθενται να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 4/2.
Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. Μας γνωστοποίησε δε, ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος μας τόνισε «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα «μπλόκαραν» το δρόμο 12.00-18.00, όπως και στα Τέμπη, ώστε να μην «ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί φτάνοντας Θεσσαλονίκη», όπως μας είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής, επικεφαλής του συντονιστικού στο μπλόκο, Αχιλλέας Καμπούρης. Διευκρίνισε δε, ότι «σήμερα επιτρέψαμε τη δίοδο σε πέντε τουριστικά λεωφορεία με παιδιά, που κατευθύνονταν στη Λάρισα. Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να δίνουμε «ελευθέρας» σε όσους θέλουν να πάνε στην Agrotica» και τόνισε «να φροντίζουν να περνούν πριν τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και κλείνουμε».
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, «δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας».
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο. Το κλείσιμο στις 12.00-14.00 έγινε κανονικά, ενώ για το βράδυ, αποφασίστηκε κλείσιμο 19.00-21.00.
Στο νομό του Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν 19.00-21.00, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, θα αναχωρήσουν αύριο, προς τα δύο τελωνεία.
Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη στη 13.00 το μεσημέρι, σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης «θα πάμε αντιπροσωπεία στα Τέμπη, με αίτημα να γίνει καταγραφή των αιτημάτων μας και να καταρτιστεί σχέδιο φορολογικό με φοροτεχνικούς, ενώ θα ζητήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των μπλόκων σε όλη την χώρα».
Στο νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, «έκλεισε συμβολικός αποκλεισμός το μεσημέρι, μιας ώρας και δεν θα γίνει τίποτα άλλο».Υπενθυμίζεται ότι στο νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, έγινε αποκλεισμός 12.00-18.00, κίνηση που θα επαναληφθεί και αύριο. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.
Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και έκλεισαν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι.
Το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής έχουν απλώς παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους χωρίς να «ενοχλούν» στην κίνηση των οχημάτων. Στο μπλόκο που βρίσκεται στα φανάρια του αεροδρομίου «Μακεδονία», ξεκίνησε αποκλεισμός 19.30 το βράδυ, διάρκεια μιας ώρας.
Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, από τη 13.00 και για μία ώρα, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20.00 το βράδυ θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γίνονται μικρής διάρκειας αποκλεισμοί των δρόμων, ενώ το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και Νίκης έκλεισαν 12.00-14.00 το μεσημέρι. Όπως μας σημείωσε «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία, ενώ οργανώνουμε και άλλες δράσεις, όπως ενημέρωση του κόσμου στις πλατείες, διανομή έντυπου υλικού με τα αιτήματά μας κτλπ».
Εξαγριωμένοι αγρότες “μπλοκάρουν” με τα τρακτέρ τους πολλά σημεία της χώρας. Από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη. Εκεί μάλιστα, αγρότες έριξαν γάλα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ! Διαβάστε περισσότερα εδώ
Το συλλαλητήριο έγινε στον κόμβο της Λάρσου, επί της Εθνική Οδού Μυτιλήνης – Καλλονής. Στο συγκοινωνιακό κόμβο της Λάρσου, 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί, οι αγρότες του νησιού διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό, κόβοντας στην ουσία την επικοινωνία της πόλης με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Λέσβου.
Μαζί με τους αγρότες στη συγκέντρωση ήταν και άλλες κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μέλη επιστημονικών συλλόγων. Συμπαράσταση είχαν οι αγρότες και από τα Σώματα Ασφαλείας. Παραγωγοί από όλη τη Λέσβο παρέταξαν τα αγροτικά αυτοκίνητά τους και περίπου 6 τρακτέρ αριστερά και δεξιά του δρόμου, ενώ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου απέκλεισαν το οδόστρωμα. Περίπου στις 12:50 ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία προς τη Μυτιλήνη.Στην πόλη της Μυτιλήνης κατευθύνθηκαν από την προκυμαία στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε ψήφισμα στον Γενικό Γραμματέα κ Γιαννελη όπου αποδοκιμάστηκε έντονα ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που του ζητούσαν να παραιτηθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Οι αγρότες πέταξαν μέσα στην γενική γραμματεία Αιγαίου τσουβάλι με ελιές, κατέβασαν από τον ιστό και έκαψαν την σημαία της Ε.Ε ενώ για περίπου 2 ώρες έκαναν συμβολικό αποκλεισμό της γραμματείας και του δρόμου των δικαστηρίων δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ) ημέρα πανελλαδικής απεργίας.
Με στοιχεία από: LiveNews, LesvosPost