Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το εύρημα αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου.
Πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.
Αυτοί οι κίονες, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους και αυτό το εμβληματικό αυτό πρόπυλο ενισχύει την άποψη ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί μνημείο ιδιαίτερα σημαντικό.
Παράλληλα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης αναφέρει:
«Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων”.
Οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολος της Μακεδονικής Δυναστείας. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ξεχασμένος για 50 χρόνια ο τάφος της Αμφίπολης – Γιατί ξαφνικά τον θυμήθηκαν;
Ο τάφος της Αμφίπολης… από ψηλά! Δείτε το βίντεο