Τα παραπάνω προκύπτουν βάσει των στοιχείων που καταγράφηκαν για το έτος 2013 από τους μετρητικούς σταθμούς του δημοτικού δικτύου και παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στο δημαρχιακό μέγαρο, παραμονή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Όπως είπε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, χημικός – μηχανικός Περιβάλλοντος, Μάξιμος Πετρακάκης, τους τρεις πρώτους μήνες του 2013 οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες συνέβαλαν στον περιορισμένο αριθμό ημερών με υψηλή ρύπανση.
Αντίθετα, την δεύτερη ψυχρή περίοδο του έτους (Οκτώβριο – Δεκέμβριο) η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς για τη διασπορά των ρύπων μετεωρολογικές συνθήκες συντέλεσαν στην αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρουμένων σωματιδίων.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται με την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής, την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, τη νοοτροπία της αυτοκίνησης, την έλλειψη θερμικής μόνωσης των κτιρίων, τη νοθεία των καυσίμων και τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες που δεν ευνοούν τη διασπορά των ρύπων.
Σύμφωνα με τον κ.Πετρακάκη, στη μετα-μνημονιακή εποχή, η μείωση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου προκάλεσαν ραγδαία αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και δημιούργησαν νέες συνθήκες, που έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλης διάρκειας επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης τη ψυχρή κυρίως περίοδο του έτους.
Στις παρενέργειες της ενεργειακής φτώχειας κατατάσσονται η καύση επικίνδυνης ξυλείας και βιομάζας και η αποψίλωση των δασών, ενώ τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν σημαντικές και τεκμηριωμένες από επιδημιολογικές μελέτες επιδράσεις στην υγεία.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνα Σαμαρά, από το εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας, υποστήριξε πως το χειμώνα του 2013, το ποσοστό των σπιτιών στη Θεσσαλονίκη που θερμάνθηκαν αποκλειστικά με συμβατικά τζάκια και ξυλόσομπες ήταν περίπου 40%.
“Ενώ οι δείκτες καύσης πετρελαίου (νικέλιο και βανάδιο) ήταν μειωμένοι κατά 20-40% το 2013 σε σύγκριση με το 2012, οι δείκτες καύσης βιομάζας (λεβογλυκοζάνη, υδατοδιαλυτό κάλιο κ.α.) ήταν από 2-6 φορές υψηλότεροι”, πρόσθεσε η κ.Σαμαρά.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του “4ου Green Party”, που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 8 Ιουνίου, στο Πάρκο Πεδίο του Άρεως.
Πρόκειται για τη μεγάλη οικολογική γιορτή της πόλης, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά αλλά και σε όσους αισθάνονται παιδιά. Σύνθημα των εκδηλώσεων θα είναι “Κόψε το πλαστικό, κάνε κάτι δραστικό”.
“Στο Green Party δίνεται έμφαση στην παρουσίαση κατασκευών και παρασκευών από καθημερινά υλικά και στα παιχνίδια”, δήλωσε ο κ.Ζέρβας προσθέτοντας: “η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια για όλους και αυτό είναι επιδίωξή μας. Η νέα γενιά, ίσως, να πείσει κι εμάς να έχουμε πιο οικολογική συνείδηση”.
Για πρώτη φορά φέτος θα στηθεί στο χώρο μια υπαίθρια βιβλιοθήκη, ενώ θα παρουσιαστεί στο κοινό ένα οικολογικό, ηλεκτρικό ποδήλατο.
Μεταξύ των εργαστηρίων, που θα γίνουν το τριήμερο και στα οποία μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσοι ενδιαφέρονται, είναι: παρασκευή σαμπουάν με αγνά υλικά, κούκλες από ανακυκλώσιμα, κατασκευή επίπλων από παλέτες και κοσμημάτων από σπόρους.
Ώρες λειτουργίας του “Green Party” θα είναι από τις 10 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.
Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη: Τι είπε στη δίκη για την υπεξαίρεση ο άνθρωπος που… την αποκάλυψε
Φίδι έσπειρε τον πανικό σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη – ΦΩΤΟ
Τα μέτρα για το πάρτι της χλιδής στο Σκορπιό έφεραν γκρίνια στους κατοίκους του Μεγανησίου