Φως στα αίτια της τραγωδίας με το ελικόπτερο Χιούι ρίχνει η πρώτη κατάθεση της μοναδικής διασωθείσας Βασιλικής Πλεξίδα. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία» ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου φέρεται ότι είχε ζητήσει από την 1η Στρατιά άδεια για να πραγματοποιήσει την πτήση στις 10.00 το πρωί (αντί στις 07:30) λόγω της πρόγνωσης του καιρού. Η άδεια αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν δόθηκε, με τα μοιραία αποτελέσματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πατέρας του άτυχου κυβερνήτη, Δημοσθένη Γούλα. Υποστηρίζει ότι ο αδικοχαμένος γιος του, είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την πτήση και δεν ήθελε να πετάξει στις 08.00 το πρωί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Με τον γιο μου τελευταία φορά μιλήσαμε προχθές και μάλιστα την ώρα εκείνη μίλαγε με τη μάνα του και χτυπάει το άλλο τηλέφωνο. Ήταν κάποιος από την υπηρεσία και του λέει… “μα 8 η ώρα το πρωί να πάμε; Να περιμένουμε να πάει 10.00 η ώρα, μπας και ξανοίξει κι ο καιρός…” Καταλάβατε; Προαίσθηση. Όταν πετούσε και ξέραμε ότι θα πετούσε, γιατί μας είπε θα πήγαινε στο Άργος, στο Ορεστικό η καρδιά μας πήγαινε στην κούλουρη. Καταλάβατε;»
Με βουρκωμένα μάτια, σπασμένη φωνή και λόγια απόλυτης αγάπης, ο τραγικός πατέρας που αποχαιρέτησε χθες τον αδικοχαμένο λεβέντη του καταλήγει: «Ακούμε μόνο τα καλύτερα για το Δημοσθένη. Ήμουνα υπερήφανος. Και είμαι υπερήφανος. Έπεσε όχι εν καιρώ πολέμου, εν καιρώ ειρήνης. Ήταν ένα παλικάρι, πραγματικά! Όχι επειδή ήταν γιος μου. Το γέλιο του θα θυμάμαι και την κοινωνικότητά του. Έχαιρε από όλους εμπιστοσύνης, χαράς. O Θεός να τον αναπαύσει. Άφησε πίσω του και δύο παιδάκια μικρά. Την Τατιάνα και την Λουκία, εφτά χρονών η Τατιάνα και η Λουκία δύο χρονών. Της Τατιάνας της το είπε ψυχολόγος».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, που επικαλείται η «Εφημερίδα των Συντακτών», στους αεροπορικούς χάρτες της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου σημειώνονται τα ύψη στα οποία με ασφάλεια μπορεί να πετάξει ένα πτητικό μέσο, ορίζονται ως όριο ασφαλείας στη συγκεκριμένη περιοχή, τα 7.200 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας.
Με δεδομένο ότι ορισμένες περιοχές του Σαρανταπόρου βρίσκονται σε υψόμετρο 3.500 πόδια και με δεδομένη τη νέφωση, η βάση της οποίας ήταν σε ύψος μόλις 50ο ποδών από το έδαφος, έμπειροι αξιωματικοί της Αεροπορίας ανέφεραν ότι η πτήση ήταν παρακινδυνευμένη και γι’ αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί πρώτα ο βαθμός αναγκαιότητάς της και μετά να διερευνηθεί αν σημειώθηκε κάποιο λάθος από τους χειριστές του ελικοπτέρου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πετούν σε χαμηλό έδαφος.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρχαία Ελεύθερνα Ρεθύμνου θα ταφεί ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, Υποδιοικητής τής 1ης Στρατιάς, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τρεις ακόμη αξιωματικούς στο στρατιωτικό δυστύχημα του Σαραντάπορου. Η κηδεία του κρητικού στρατιωτικού θα τελεσθεί σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.
Η οικογένεια του συντετριμμένη δεν μπορεί να πιστέψει την αναπάντεχη απώλεια τους. Η σύζυγος του Κατερίνα (Καιτη) είναι σε κατάσταση σοκ και η ψυχολογία της είναι ιδιαίτερα άσχημη. Ο Ιωάννης Τζανιδάκης ήταν πατέρας δυο παιδιών ηλικίας 28 και 23 ετών αντίστοιχα που τα τελευταία χρόνια έμεναν στους Αμπελόκηπους. Συντετριμμένοι οι δυο γιοί του δεν μπορούν πιστέψουν πως έχασαν το στήριγμα τους, τον άνθρωπο τους όπως λένε.
Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος). Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009. Το Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς έχοντας το βαθμό του Υποστράτηγου.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία, Εφημερίδα των Συντακτών