Για τους επιστήμονες η μετακίνηση του βουνού Μιτσικέλι, όσο και αν μας τρομάζει, είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.
Γινόταν και στο παρελθόν, λέει χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, απλά τώρα έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να κάνουμε ακριβή καταμέτρηση.
Η εξήγηση είναι … απλή, τουλάχιστον αν παρατηρήσει κανείς την εξήγηση για το ίδιο το φαινόμενο του σεισμού των Ιωαννίνων από τον Κώστα Παπαζάχο. Ο καθηγητής εξηγεί ότι ο σεισμός έγινε στο σημείο όπου η πλάκα της Ανατολικής Ελλάδας ανεβαίνει πάνω σε αυτή της Δυτικής με κέντρο τη Ζίτσα.
Κάπως έτσι δικαιολογείται η μετακίνηση ολόκληρου του ορεινού όγκου προς τα δυτικά.
Όσο για την ίδια τη μετακίνηση αυτή δεν είναι παρά 1 με 1,5 εκατοστό όπως λέει στο newsit.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τονίζοντας ότι η μετακίνηση που σημειώθηκε στο Μιτσικέλι ήταν μικρή καθώς και ο σεισμός ήταν μικρού (σχετικά) μεγέθους.
Μετακινήσεις έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στη Λευκάδα, αλλά και στον φονικό σεισμό της Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του φαινομένου μετά τον προχθεσινό σεισμό στα Γιάννενα οι επιστήμονες αν και δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με απόλυτη ασφάλεια ότι ήταν ο κύριος σεισμός επισημαίνουν ότι όσο περνούν οι ώρες και η πυκνότητα των μετασεισμών μικραίνει ενώ παράλληλα μικραίνουν και τα μεγέθη τους τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες το φαινόμενο να εξελιχθεί ομαλά, δηλαδή να θεωρηθεί ότι τα 5,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Στα Γιάννενα πάντως ο κόσμος παραμένει ανήσυχος καθώς η γη συνεχίζει να σείεται κάτω απ’ τα πόδια τους. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ έμειναν σήμερα κλειστά, ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει αύριο.
Οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας συνεχίζουν τους ελέγχους, ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα σε δημόσια κτήρια, ωστόσο το τι θα γίνει με τη λειτουργία υπηρεσιών και σχολείων είναι μια απόφαση που θα ληφθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.